Μια δημιουργική μέρα στην εξοχή μαζεύοντας ελιές

Το μάζεμα της ελιάς και η διαδικασία στο ελαιοτριβείο για να βγει το φρέσκο λαδάκι.

Γεια σε όλους!Αυτή είναι μια ανάρτηση διαφορετική από τις άλλες αλλά κι αυτή έχει την δημιουργικότητά της,όπως αναφέρω και στον τίτλο!
Την προηγούμενη εβδομάδα βοηθούσα την πεθερά μου στο μάζεμα του ελαιώνα και παρ όλη την κούραση μπορώ να πω ότι το καταευχαριστήθηκα κιόλας. Αυτή η επαφή με την φύση είναι καταπληκτική!!!

το μάζεμα της ελιάς

Την τελευταία μέρα,την Κυριακή,πήρα και τα κορίτσια μου μαζί (τα δύο μεγαλύτερα)και περιττό να σας περιγράψω την χαρά τους!Πήραν κι εκείνες από ένα χτένι και μάζευαν ελιές, έπαιξαν, σκαρφάλωναν στα δέντρα,έκαναν πικ νικ πάνω στην λιοπάνα...τάισαν και τα ζωάκια τους!

σκυλάκι

γατούλες

το μάζεμα της ελιάς με τα παιδιά

μαζεύουμε τις ελιές με τα παιδιά

Όταν τελειώσαμε, ακολούθησαν την γιαγιά στο ελαιοτριβείο.Η Αγγελίνα,η δεύτερη φωτογράφος της οικογένειας(εγώ είμαι η πρώτη όπως καταλαβαίνετε..)πήρε την φωτογραφική μηχανή μαζί της και τράβηξε όλη την διαδικασία από την αρχή!

πάμε τις ελιές στο ελαιοτριβείο

πως γίνεται το λάδι

το μάζεμα της ελιάς και πως γίνεται το λάδι

διαδικασία ελιάς στο ελαιοτριβείο

πως βγαίνει το λάδι

οι ελιές πάνε στο λιοτρίβι

πως βγαίνει το φρέσκο λαδάκι

Σκεφτόμουν,πόσο καλό τους έκανε όλο αυτό και πόσα μαθήματα πήραν!Δεν είναι υπέροχο?
Σας αφήνω να δείτε τις φωτογραφίες μας και θα τα ξαναπούμε σύντομα γιατί έχω να σας δείξω το δωμάτιο της Στεφανίας... Δεν σας λέω τι έκανα,θα δείτε!!!
Φιλιά! 

10 σχόλια

  1. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΕΙΣΑΙ!ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΕΘΕΡΙΚΑ ΜΟΥ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ.ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ!ΧΑΡΗΚΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΚΟΥΣΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αα, εσείς μας ξεναγείτε απο την παραγωγή στην κατανάλωση!
    Αλλά εγω θαύμασα τις κούκλες σου (να σου Ζήσουν!) και τα ζώα σας,γιατί απο ελιές έχουμε κι εμείς κι αυτό τον καιρό είμαστε σε διαδικασία συγκομιδής επίσης.
    Αντε περιμένουμε το Στεφανοδωμάτιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πανέμορφες εικόνες,και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τί όμορφες εικόνες μας δίνεις..
    φύση,παράδοση και ρίζες...
    να είσαι καλά....-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Λαμπρινή.. Εισαστε τυχεροι που μπορειτε να χαίρεστε τέτοιες στιγμές. Και για τα παιδιά είναι ακόμα πιο σημαντικό. Τους μένουν αυτες οι εικόνες.

    Οι φωτογραφιες εξαιρετικές
    Καλοφάγωτο το λαδάκι..και του χρόνου
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχα!!!! Και οι κορούλες σου κουκλίτσες!!! Να τις χαίρεσαι!!!! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπέροχες φωτογραφίες!!!
    Σαν παιδι πηγαινα και βοηθουσα την θεια μου οταν μαζευαν τις ελιες ...ειναι μια υπεροχη δραστηριότητα για τα παιδιά που βιώνουν το λιομάζωμα αλλά το καλυτερο ειναι που βλέπουν να φτανουν οι ελιες στο λιοτρίβι και πέρνουν το λάδι ...εκει οι κόποι ανταμοιβονται!!!
    Μπράβο σας ..πολυ θα ηθελα να μουν μαζί σας!!!!
    φιλιά!!!περιμενουμε το δωμάτιο!!!
    Και γω εκανα αλλάγες στο δωμάτιο της μικρής μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aχ τι υπέροχες αναμνήσεις δημιουργείς στα κορίτσια σου!!!!!!! Είναι πανεμορφες οι φωτογραφίες και οι κουκλίτσες φαίνονται χαρούμενες και ενθουσιασμένες! Με τον ίδιο ενθουσιασμό περιμένω κι εγω το δωμάτιο που έχεις ετοιμάσει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Παλιότερα και μόνο με τις φωτογραφίες αυτές θα αγχωνόμουνα! Στις δύσκολες μέρες που περνάμε όμως, θεωρώ μέγιστο πλεονέκτημα την ύπαρξη των δέντρων αυτών στην οικογένεια, σε κάθε οικογένεια.... Πολύ ωραία ανάρτηση και ωραίες φωτογραφίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. sweet dreams,χαθήκαμε λίγο!Χαίρομαι που τα ξαναλέμε.Είναι το θέμα συζήτησης,η ελιά,γιατί είναι η εποχή της!Αν μπήτε κι εσείς σ'αυτήν την διαδικασία να πάρεις και τα παιδιά μαζί , θα το ευχαριστηθούν πολύ!!

    Χαρά,για την κατανάλωση που λες,έπρεπε να δεις και τις βούτες με το ψωμί στην σαλάτα!!!!Μικροί και μεγάλοι...Θερμίδες...χιλιάδες!Με το καλό να τελειώσετε κι εσείς και καλοφάγωτο το λαδάκι σας!


    rena,σ'ευχαριστώ πολύ,να είσαι καλά!


    SpIrToKoYto,είσαι πολύ καλή και χαίρομαι που σου άρεσαν οι εικόνες!Αυτό ήθελα να περάσω περισσότερο,την παράδοση!

    Μarion,έχεις δίκιο.Αυτά μένουν στα παιδιά και επίσης μαθαίνουν να εκτιμούν και πολλά πράγματα.Ευχαριστώ πολύ!

    LiViLaVi,σ'ευχαριστώ πολύ-πολύ!

    Demi,έχεις ζήσει αυτήν την εμπειρία οπότε ξέρεις!!Το δωμάτιο είναι σχεδόν έτοιμο και μόλις το φωτογραφίσω θα σας το δείξω αμέσως αλλά θέλω να μας δείξεις και την δική σας αλλαγή,ε??Φιλιά!


    Maria Z,σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και όσο για το δωμάτιο...σύντομα!!!

    Ανεράιδα,είναι έτσι όπως τα λες.Κάτι ξέραμε, μάλλον,που έχουμε και κοτούλες και κουνελάκια...Δεν θέλω όμως να σκεφτώ ότι θα μας είναι κι αυτά τόσο απαραίτητα στο μέλλον...Να είσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή