Η εποχή των βολβών!

Αν και η σημερινή μέρα ήταν πολύ φθινοπωρινή,συννεφιασμένη και γκρίζα...κάπως έτσι δηλαδή...

...έχω θέμα μάλλον...ανοιξιάτικο!Με λουλούδια,χρώματα και όμορφες μυρωδιές!
Δεν μπόρεσα ν' αντισταθώ όταν σε μια βόλτα μου στη λαϊκή αντίκρισα μια πανδαισία χρωμάτων από πανέμορφα λουλούδια της εποχής!Προτίμησα ν' αγοράσω πετούνιες και χρυσάνθεμα που αντέχουν  στο κρύο αλλά βρήκα και μια ολόκληρη συλλογή από τους αγαπημένους μου βολβούς που είναι η κατάλληλη εποχή για το φύτεμα τους!
Από καιρό ήθελα να ομορφύνω το μικρό μπαλκονάκι των κοριτσιών με λουλούδια,το ζητούσαν και οι ίδιες για να τα φροντίζουν μόνες τους.Έτσι λοιπόν φρέσκαρα με λίγη μπογιά τις γλάστρες και το τραπεζάκι που σας είχα δείξει παλιότερα  και τα φύτεψα εκεί!


Σιγά σιγά θα πάρουμε κι άλλα λουλουδάκια να το γεμίσουμε το μπαλκονάκι ,να μοιάζει μ' ένα  μικρό κήπο!
Πάμε τώρα στους βολβούς!Όπως σας είπα,το Φθινόπωρο είναι η κατάλληλη εποχή για το φύτεμα τους.Τα φυτεύουμε τώρα για ν' ανθίσουν από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και όλον τον Μάιο!
Αν έχετε αλτάνες για να τους φυτέψετε απευθείας στο χώμα θα είναι πολύ καλύτερα.Θα τους βοηθήσει να πολλαπλασιαστούν πολύ περισσότερο.Αν θα τους φυτέψετε σε γλαστράκια σας έχω όμορφες και οικονομικές λύσεις!
Καταρχήν,δεν πετάμε τίποτα και αυτό σημαίνει ότι κι εγώ δεν πέταξα τα μικρά γλαστράκια από τα φυτά που σας έδειξα!Ας είναι μικρά.Την δουλειά τους θα την κάνουν!

Όσο για το χρώμα,αυτό αλλάζει εύκολα με λίγη μπογιά,πλαστικό στην δική μου περίπτωση που είναι περισσευούμενο από τα παιδικά δωμάτια!Επίσης χρήσιμα θα μας φανούν και τα κεσεδάκια από τα γιαούρτια.

Τότε μου ήρθε μια ιδέα.Να φτιάξω σφραγίδες από φελλούς και να διακοσμήσω χαρούμενα τα γλαστράκια!Κάντε ότι σχέδιο σας αρέσει στον φελλό,κόβοντας μ' ένα μαχαίρι προσεχτικά. Είναι πολύ εύκολο!

Τους βουτάμε στο χρώμα και κάνουμε τα γλαστράκια μας να δείχνουν πολύ όμορφα!Με απλούς και γρήγορους τρόπους!

Ξεκινάμε το φύτεμα!Ένα μικρό σακί με χώμα είναι υπέρ αρκετό γι' αυτά τα μικρά γλαστράκια. Θα φυτέψουμε τους βολβούς σε βάθος όσο και το μέγεθός τους.Δεν χρειάζεται πιο βαθιά.

Αν θέλουμε να ξέρουμε τι φυτέψαμε σε κάθε γλάστρα,υπάρχει άλλη μια εύκολη λύση.
Θα γράψουμε σε χαρτάκι το όνομα του φυτού και θα το πλαστικοποιήσουμε.


Ύστερα θα το κολλήσουμε σ' ένα καλαμάκι από σουβλάκι και θα το βάλουμε σε κάθε γλάστρα!
Αν δεν έχουμε το μηχάνημα της πλαστικοποίησης,μπορούμε να γράψουμε σε χαρτόνι το όνομα του φυτού και να το στερεώσουμε στην γλάστρα μ' ένα μανταλάκι.
Ακόμα μπορούμε να το αφήσουμε κι έτσι και όταν θα έρθει εκείνη η ώρα της ανθοφορίας να είναι για μας μια ευχάριστη έκπληξη κάθε φορά που θα σκάει και ένας βολβός!!!

Δεν θέλουν πολύ πότισμα για να μην σαπίσουν και μέχρι να σκάσουν μύτη οι πρώτοι βλαστοί πρέπει να φυλαχθούν σε σκιερό μέρος,Μετά θέλουν στο ήλιο για να μπορέσουν ν' αναπτυχθούν.
Εγώ πίστευα ότι μετά από την ανθοφορία πρέπει να μαζεύω τους βολβούς για να μην σκουλικιάζουν στο χώμα αλλά εκεί που τους αγόρασα με συμβούλεψαν να μην το κάνω γιατί αυτοί πολλαπλασιάζονται και ο ένας βολβός μας δίνει κι άλλους,κι άλλους...!

Έχω μεγάλη ανυπομονησία μέχρι να έρθει εκείνη η ώρα!
Είναι η εποχή των βολβών φίλοι μου,βρείτε τους και φυτέψτε τους.
Την άνοιξη θα μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες μας με τα υπέροχα λουλούδια μας και το σπίτι μας θα μοσχοβολάει ζουμπούλι και φρέζες!

Καλή εβδομάδα να έχουμε!
Με αγάπη!

19 σχόλια

  1. Επαγγελματική δουλειά σε όλα τα επίπεδα!!! Μακάρι να ανθίσουν γρήγορα και να μοσχοβολήσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο Λαμπρούκα! Χαράς στην υπομονή σου! Η βεράντα σου θα γίνει θαύμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι 'μεταμορφωμένες΄σου γλάστρες!!
    Και αυτό με τον φελλό, πανέξυπνο, Λαμπρούκα!
    Φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τρελαθηκα με το κολπακι σου με τον φελλο! θα το εχω στα υποψη! οσο για το βεραντακι ειμαι σιγουρη οτι θα το μεταμορφωσεις σε εναν μικρο επιγειο παραδεισο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Την περασμένη άνοιξη έβλεπα σε μπλογκς αναρτήσεις σχετικές με τους βολβούς που άνοιξαν! δεν έχω φυτέζει ποτέ βολβούς και ο τρόπος που μας τα παρουσίασες μου άρεσε τόσο που μάλλον θα πάω να πάρω να βυτέζω κι εγώ σε κάποια γλαστράκια μου. Πρέπει να μείνουν έξω ή μέσα στο σπίτι για να μην παγώσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχουν ανάγκη από ζεστασιά.Να τους φυλάξεις έξω αλλά καλύτερα σε κάποιο μέρος που να μην βρέχονται.Και το πότισμα να είναι αραιό και λίγο.Να δοκιμάσεις,είναι μεγάλη η χαρά όταν τους δεις να ξεπετάγονται!

      Διαγραφή
  6. Γειά στα χέρια σου Λαμπρινή μου τέλεια όλα τώρα όντως είναι η εποχή των βολβών κι εγώ την ίδια δουλειά θα ξεκινήσω να κάνω,ως λάτρης των λουλουδιών.
    Καλή εβδομάδα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λαπμρούκα..μπραβο που μας εδωσες οδηγίες για τους βολβούς.. εχω αρκετους που τους ξεφύτεψα περσι τους ειχα στο χώμα σε ενα πρώην συντιβανι που το μετατρέψαμε σε κήπο...καποια στιγμή θα το δείξω.. λοιπόν εκεί ειχα φυτεψει πολλους βολβους που πολαπλασιαστήκανε...αλλα την δευτερη χρονιά δεν μου βγάλανε τόσο ομορφα λουλουδια οσο την πρώτη... και ετσι τους ξεφύτεψα ..μπορώ να τους φυτέψω λιγο αργότερα ωστε να εχω τα λουλούδια τους τον Μάιο;;;φιλακια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά Ρούλα μου και μπορείς να τους φυτέψεις αργότερα.Νομίζω και όλο τον Νοέμβριο είναι ιδανική εποχή!Αν τους χωρίσεις και τους φυτεύεις κάθε δέκα μέρες,θα έχεις όλο τον καιρό ανθισμένες τις γλάστρες σου.Εγώ τους φύτεψα όλους και έτσι θ'ανθίσουν όλοι μαζί!

      Διαγραφή
    2. σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες..πανω που ήθελα να βγαλω την φωτογραφία του συντριβανιού κήπου...έπιασε σήμερα μια κακοκαιρία..και δυστυχώς μου εκαψε τα λουλουδακια μου... καθομαι κοντα σε θάλασσα και εχουμε πρόβλημα με το αλάτι απο τα κύμματα..την Ανοιξη τωρα πιά θα ειναι όμορφα παλι...φιλιαα

      Διαγραφή
  8. Λαμπρούκα, είσαι φοβερή νοικοκυρά.... σε θαυμάζω! Τα γλαστράκια τα "για πέταμα" τα μετέτρεψες σε στολίδια... Άσε πια τη σφραγίδα με το φελλό!!!! Σίγουρα και το μπαλκονάκι των κοριτσιών σου θα γίνει ένας παράδεισος! Μπράβο σου!
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το μικρό σου κηπάκι είναι πανέμορφο!Τα γλαστράκια είναι απλά υπέροχα και οι σφραγιδούλες τα έκαναν ακόμα πιο όμορφα!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ο φελλός όλα τα λεφτά ....φοβερή έμπνευση....μπράβο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μοναδικός ο κήπος σου Λαμπρινή μου πέρασα να σου θυμίσω πως ξεκινάει το χριστουγέννιατικο πανηγύρι του stars and icicles και σε περιμένω φιλια στις όμορφες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα,Λαμπρινή!Φοβερές οι γλαστρούλες σου!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχες οι ιδέες σου αλλά και το blogaki σου. Χαίρομαι πολύ που σε βρίσκω Λαμπρινή μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα που τις κατεβάζεις αυτές τις ιδέες με έχεις αφήσει άφωνη!!! Οι στάμπες με το φελό είναι τέλειες....θα τις δοκιμάσω και όλα τα γλαστράκια και τα φυτά κι οι ταμπέλες σου....τι όμορφα που είναι όλα!!! Πόσο περιποιημένα....σε ζηλεύω κοπελιά μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή