Χρώμα κιμωλίας και μεταμόρφωση κορνιζών.

Θα σας δείξω πως μεταμόρφωσα τις παλιές μου κορνίζες με χρώμα κιμωλίας που έφτιαξα μόνη μου και διακόσμησα έναν τοίχο του σπιτιού μου.

Έχω χαθεί τον τελευταίο καιρό και αυτό όχι γιατί δεν έχω τίποτα να σας δείξω ή γιατί βαρέθηκα και δεν δημιουργώ...Το αντίθετο μου συμβαίνει!! Με το που άλλαξε ο καιρός,βγήκε ο ήλιος και μεγάλωσε λίγο η μέρα,άλλαξε αμέσως και η διάθεσή μου.Μ' έπιασε η λαχτάρα να κάνω αλλαγές στο σπίτι,σε όλα τα δωμάτια,ν' αλλάξω διακόσμηση,υφάσματα,αντικείμενα και έπιπλα...
Μα είσαι με τα καλά σου?(θα μου πεις)Έπιπλα??? Αυτό δεν γίνεται φυσικά και ούτε θέλω!

Αυτό που θέλω είναι να μεταμορφώσω αυτά που έχω,να κάνω αλλαγές με τον πιο οικονομικό τρόπο και να δώσω λύσεις για κάποια έπιπλα που κάποτε ναι μεν αγόρασα με χαρά,τώρα όμως δεν με εξυπηρετούν όσο και όπως θα ήθελα. Όμως για αυτά τα έπιπλα και τις μεταμορφώσεις τους θα τα πούμε μια άλλη φορά.

Σήμερα θα σας μιλήσω για μια χειροποίητη μπογιά(που θα μου φανεί πολύ χρήσιμη για τις μετατροπές των επίπλων μου)αλλά πριν προχωρήσω με τις λεπτομέρειες και τις οδηγίες,δεν μπορώ να μην σας συστήσω την Χριστίνα που βρέθηκε στον διαδικτυακό μου δρόμο την κατάλληλη στιγμή!
Η Χριστίνα μεταμορφώνει μόνη της τα έπιπλά της,έχει γνώσεις και τεχνικές και τις μοιράζεται απλόχερα και με πολύ χαρά!Σ' ευχαριστώ Χριστίνα!!

Έτσι έμαθα γι' αυτήν τη μπογιά που μπορείς να βάψεις ότι θέλεις(ξύλο,πλαστικό,μέταλλο,γυαλί)
και κυρίως,χωρίς να προηγηθεί τρίψιμο!Μια συνταγή για χειροποίητη "μπογιά κιμωλία",που χρησιμοποιούν πολύ οι crafters του εξωτερικού,αντίστοιχη της μάρκας Annie Sloan. Την γνωστή μάρκα δεν την έχω χρησιμοποιήσει για να μπορώ να κάνω σύγκριση. Διάβασα όμως τις καλύτερες εντυπώσεις στο διαδίκτυο από ανθρώπους που την έχουν δοκιμάσει. Τα μόνα αρνητικά που πρέπει να αναφέρω είναι ότι αυτή η μπογιά είναι πολύ ακριβή και ότι δεν έχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Ασχολήθηκα πολύ με την χειροποίητη μπογιά και έκανα τις πρώτες μου δοκιμές σε κάποιες κορνίζες που ήθελαν επειγόντως αλλαγή!


Η συνταγή είναι η εξής:

3 κουταλάκια του γλυκού ανθρακικό ασβέστιο (κιμωλία) και πωλείται στα φαρμακεία
3 κουταλάκια του γλυκού νερό (ανακατεύουμε τα 2 υλικά να γίνουν μια λεία κρέμα)
1 φλιτζάνι του τσαγιού μπογιά λάτεξ (ή αλλιώς πλαστικό που βάφουμε τους τοίχους)

Ρίχνουμε την κρέμα με την κιμωλία στο πλαστικό χρώμα και ανακατεύουμε καλά. Όπως σας είπα και παραπάνω,η μπογιά κιμωλία εφαρμόζεται πάνω στο αντικείμενο που θέλουμε να βάψουμε,χωρίς προηγουμένως να το τρίψουμε και αυτό είναι το πιο δυνατό της πλεονέκτημα.
Στεγνώνει πολύ γρήγορα μετά την εφαρμογή της και με 2 χέρια πέρασμα το αντικείμενο μας έχει την τέλεια κάλυψη.Έτσι δεν περιμένουμε πολύ χρόνο μέχρι να δούμε έτοιμο το έργο μας!
Με απαλό τρίψιμο,μετά το βάψιμο,δίνουμε αν θέλουμε στο αντικείμενό μας την αίσθηση του παλιού και με τα ειδικά κεριά ενισχύουμε περισσότερο αυτό το αποτέλεσμα. Θα σας μιλήσω περισσότερο για τα κεριά όταν σας δείξω έπιπλο βαμμένο με αυτόν τον τρόπο γιατί εκεί θα δείτε και τις μεγάλες ιδιότητές τους.

Ήδη σας ζάλισα λίγο με τόσες λεπτομέρειες αλλά όσοι ασχολείστε με βαψίματα νομίζω ότι έπρεπε να ξέρετε αυτά τα βασικά που ανέφερα. Γι' αυτό πάμε να σας δείξω πως μεταμόρφωσα τις κορνίζες μου και σιγά-σιγά θα ασχοληθούμε κι άλλο με το θέμα...μέχρι να το εξαντλήσουμε!!!
Δείτε αυτές τις παλιές κορνίζες όταν τις είχα βάψει παλιότερα με χρυσό σπρέι. Όταν κάτι το βαριέσαι,πάντα υπάρχει ένας τρόπος για να το αλλάξεις και όχι να το πετάξεις!


Έφτιαξα λοιπόν την χειροποίητη μπογιά μου σε λευκό χρώμα (κάντε την ανάμειξη σε γυάλινο βαζάκι με καπάκι,αν έχετε κάτι μικρό για βάψιμο,για να μην σας πήξει αν δεν την χρησιμοποιήσετε όλη) και πέρασα τις κορνίζες 2 χέρια.


Με ένα πινέλο πέρασα τις κορνίζες με διάφανο κερί.


 Με μαλακό πανί έτριψα τι κορνίζες για να γυαλίσουν και να σφραγιστεί το χρώμα πριν περάσω στο στάδιο της παλαίωσης.


Με λεπτό πινέλο πέρασα το σκούρο κερί στα σημεία που υπήρχαν σκαλίσματα για να τα σκουρύνω και να δώσω την αίσθηση του παλιού.


Το σκούπισα κι αυτό με μαλακό πανί περνώντας πάνω από όλη την επιφάνεια της κορνίζας για να αφήσει το κερί μια σκούρα απόχρωση.


Με γυαλόχαρτο έτριψα λίγο τα σημεία που προ εξείχαν και σκούπισα απαλά πάλι με το πανί για να τα λειάνω.


Το αποτέλεσμα για πρώτη φορά με το χειροποίητο χρώμα κιμωλίας και τα κεριά είναι ικανοποιητικό μπορώ να πω και πλησίασε αρκετά αυτό που είχα στο μυαλό μου να καταφέρω για την διακόσμηση του σαλονιού μου.


Μια λεπτομέρεια στα καδράκια είναι το ύφασμα σε μπεζ χρώμα που πρόσθεσα στο εσωτερικό τους
και με λίγη ατλακόλ κόλλησα τις εικόνες πάνω σ' αυτό.

Τελικά δεν ήταν καθόλου δύσκολο αυτές οι παλιές και άσχημες κορνίζες να μεταμορφωθούν εντελώς και να γίνουν το πιο όμορφο στολίδι για έναν τοίχο του σπιτιού μου που ήταν άδειος!


Αλήθεια, εσείς έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ χειροποίητο χρώμα κιμωλίας? Θα χαρώ πολύ να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδέες και συμβουλές! Πάντως το βέβαιο είναι ότι θ' ασχοληθούμε πολύ ακόμα με τις μεταμορφώσεις γιατί έχω πολλά ακόμα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν εμφάνιση!


Σας φιλώ γλυκά!

45 σχόλια

  1. Τ Ε Λ Ε Ι Ο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Μπράβο!!! Τα φιλιά μου και την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μεταμόρφωση των κορνιζών, εντυπωσιακή και το αποτέλεσμα είναι άψογο, Λαμορινή μου!!!
    Σίγουρα θα την χρησιμοποιησω τη μπογιά σε μια κορνίζα ή σε κάποιο μικρό αντικείμενο, ευχαριστούμε που το μοιραστηκες με τη γειτονιά!!!
    Καλή συνέχεια στις μεταμορφωσεις και φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ουάου!!!!Κοπελιά μου είσαι θαύμα.Τι έκανες πάλι! Υπέροχο αποτέλεσμα...ζηλεύωωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΕΛΕΙΕΣ !!! και δηλαδή μπορείς να βάψεις τα πάντα;;;; πολύ ενδιαφέρον...πολλά φιλιά και περιμένουμε τις επόμενες δημιουργίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο Λαμπρινή!!!! Υπέροχες και όταν τις ξεσκονίζεις να τις τρίβεις και λίγο...με το κερί όσο της τρίβεις τόσο γυαλίζουν!!!! Μπράβο άξια "μαθήτρια" !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωωωωωωω! Τέλειο, εντυπωσιακό, υπέροχο το αποτέλεσμα. Πολύ ενδιαφέρουσα η διαδικασία, πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρεσε πολυ η συνθεση!! Αλλα και η τεχνικη!!!! Μου εδωσες ιδεα για την ανοιξιατικη διακοσμηση του σπιτιου μου!!!! Ευχαριστω πολυ πολυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Λαμπρούκα! Τέλειο αποτέλεσμα! Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φανταστική ιδέα και εύκολη !!!!
    Μπράβο Λαμπρινή ,ευχαριστούμε για τις οδηγίες !!!!
    Καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πανεμορφες ειναι! μηπως θες να ρθεις και κατα εδω που έχω καποιες για αλλαγμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λαμπρινή μου, σου έχω ξαναπεί ότι με εντυπωσιάζουν όσα κάνεις! Όσον αφορά στις μεταμορφώσεις με την μπογιά-κιμωλία, τι να πω, εξαίσια ιδέα!
    Μακάρι να είχα κι εγώ τη δεξιοτεχνία σου ή καλύτερα το χρόνο για να κάνω τέτοια αριστουργήματα, ή έστω να προσπαθήσω! Που όμως χρόνος με δύο μωρά! Μετά βίας ασχολούμαι με το blog μου...

    Φιλιά,
    Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. παντως τα πας καλα με την χημεια.........απιθανο αποτελεσμα αν κ μου φαινεται δυσκολο.....κερι κτλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τέλεια!!! Νάσαι καλά που μοιράστηκες μαζί μας την συνταγή για την μπογιά!! Σίγουρα θα την χρησιμοποιήσω.
    Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Λαπρινή ψαχνω να δω ποιο αντικείμενο θα εχει πρωτο την τυχη να αλλάξει!!! Ευχαριστουμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. είναι απίθανες!!
    η Χριστίνα μας έχει βάλει ιδέες με αυτή την σουπερ μπογιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΤΗ ΜΑΡΚΑ ΤΩΝ ΚΕΡΙΩΝ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Κ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φοβερή!!!!Μπράβο βρε Λαμπρινή! Μου άρεσε πάρα πολύ το αποτέλεσμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω πάρει χαρτί και μολύβι και σημειώνω την συνταγή!!! Ρε Λαμπρινή να σου πω, δεν περνάς και από εδώ λιγάκι να κάνουμε μια ανανέωση!!! Έγιναν τέλειες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καταπληκτικό αποτέλεσμα.... Οι κορνίζες έγιναν ονειρεμένες!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Υπέροχο, εντυπωσιακό το αποτέλεσμα της μεταμόρφωσης . Μπράβο σου Λαμπρινή , θα κρατήσω τη συνταγή της μπογιάς . Σ'ευχαριστούμε πολύ.
    Φιλιά!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φοβερές οι συμβουλές σου! Ευχαριστούμε!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύ καλή η συνταγή σου. Την κράτησα για να την δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία. Καλό τριήμερο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ όμορφο αποτέλεσμα !!! Και το θέμα των λουλουδιών με τις κορνίζες ταίριαξε απόλυτα !!! Καιρό έψαχνα για μια απλή και εύκολη συνταγή αυτής της μπογιάς !!! Καλή σου συνέχεια και σ' ευχαριστούμε που το μοιράστηκες !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τέλεια η συνταγή με την κιμωλία δεν την γνωριζα και σευχαριστώ πολύ !!!!επισης το tutorial ειναι εξαιρετικό και θα βοηθήσει όποιον κανει κατι τέτοιο !!!ΜΠΡΑΒΟ!!!ΚΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ !!!
    ΚΑΛΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εντυπωσιάστηκα και....ενθουσιάστηκα! Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία, να είσαι σίγουρη.Φιλιά κι ευχαριστούμε για τις οδηγίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τέλεια ιδέα και οι κορνίζες έγιναν καταπληκτικές!
    Μπράβο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Nenhum caminho é longo demais quando um amigo nos acompanha.
    (Johann Goethe)
    Uma linda e abençoada semana!
    Beijos Marie.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πραγματικά έγιναν πολύ όμορφες οι κορνίζες σου!!!!!!Την μπογιά της annie sloan, την είχα φέρει από την Αγγλία πριν 2 χρόνια μετά από ένα ταξίδι.Είναι όντως όλα αυτά που γράφονται γιαυτην.Εχω βάψει ,μπουφε,καρέκλες τραπεζάκια , πλαστικό καθρέπτη ΙΚΕΑ γρήγορα εύκολα και με τέλειο αποτέλεσμα.Είναι. όμως πολύ ακριβή.Θα δοκιμάσω την σπιτική σου μπογια...., η αλήθεια είναι ότι εβλεπα συνέχεια στα ξένα site την συνταγή για την σπιτική, αλλα κόλαγα στην μετάφραση για το ...ανθρακικο ασβέστιο.. (τι χαζούλα που ήμουν!!) τώρα ΞΕΡΩ χάρη σε σένα. Σευχαριστώ .Η μεταμόρφωση στα έπιπλα βάφοντας τα είναι η αγαπημένη μου λατρεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Λαμπρινή υπέροχη μεταμόρφωση!!! Ενδιαφέρουσα πολύ η συνταγή σου. Αυτό που δεν κατάλαβα είναι, εκτός από τα υπόλοιπα πλεονεκτήματά της, έχει και το εφέ του μαυροπίνακα ή όχι είναι άσχετο; Δεν ξέρω αν έχεις πετύχει στο blog μου, είχα δώσει παλιότερα συνταγή για να φτιάχνουμε μόνες μας μπογιά μαυροπίνακα σε ό,τι χρώμα θέλουμε εμείς. Την έχω χρησιμοποιήσει σε πολύ μεγάλο project και ήταν άψογο το αποτέλεσμα! Αν σε ενδιαφέρει, ψάξτην έτσι όπως στην αναφέρω παραπάνω ή πες μου να σου στείλω το link. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Λαμπρινή,χαίρομαι να σε παρακολουθώ! Με έχεις εντυπωσιάσει! Να είσαι καλά για όσα ομορφα μας μαθαινεις! Σ' ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΜΟΥ ΤΕΛΕΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ !! ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΗΣΩ ΑΠΟ ΠΗΡΕΣ ΤΟ ΚΕΡΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Λαμπρινη μπραβο κοπελα μου χρυσοχερα πολυ ομορφες οι κορνιζες σου , ηθελα να ρωτισω εχω μια στηλη μελαμινη , μπορω να την βαψω χρωμα κιμωλιας? και το χρωμα γαλαζιο πρεπει να ειναι η μπογια μου γαλαζια? και η κιλολια τι ? πρεπεινα εχει χρωμα ? δεν γνωριζω καθολου πρωτη φορα θα δω χρωμα κιμωλιας , συγνωμη σε ζαλισα , επισης δεν θελω να κανω αναπαλαιωση γινεται ? να το αφησω απλο το βαψιμο ? πρεπει να το περασω κερι απο πανω ολο η η βερνικι νερου? αν το περασω κερι θελει τριψιμο μετα ? σε ποση ωρα και με τι? αχ σε ζαλισα με τις ερωτησεις μου σε ευχαριστω ! θα χαρω να παρω απαντηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μελαμίνη δεν έχω βάψει με κιμωλία..γιατί να μην γίνεται όμως?Αυτό το χρώμα κάνει για τα πάντα!Ναι,ότι χρωμα θέλεις μπορείς να το κάνεις κιμωλία.Να βάλεις δηλαδή γαλάζιο πλαστικό χρώμα.Η κιμωλία είναι μια σκόνη,τίποτα άλλο!Δεν έχει χρώματα.Για παλαίωση μπορείς αφού βάψεις να ξύσεις με γυαλόχαρτο σε όποιο σημείο θέλεις ή να τρίψεις με ειδικό κερί με χρώμα όλο το έπιπλο,Θα αφήσει νερά και θα δείχνει σαν παλιό.Βερνίκι νερού δεν χρειάζεται από πάνω.Το κερί από μόνο του δίνει ένα πολύ όμορφο φινίρισμα!

      Διαγραφή
  33. Κάθε πρωϊ που ανοίγω τον υπολογιστή επισκέπτομαι το blog σου.
    Και η ημέρα μου ξεκινάει πιο όμορφα όταν βλέπω νέες αναρτήσεις σου , γειά στα χέρια σου κορίτσι μου.
    Βλέποντας τις μεταμορφώσεις των επίπλων εχω εντυπωσιαστεί και αποφάσισα να δοκιμάσω και εγώ με χρώματα κιμωλίας diy γιατί πραγματικά η συγκεκριμένη μάρκα είναι πολύ ακριβή και η εποχή που διανύουμε δυστυχώς πολύ δύσκολη.
    Τα κεριά τα βρήκα στο link που μας έδωσες για το άπλωμα του κεριού όμως ψάχνω πινέλο σαν και αυτό που βλέπω στην φωτό (επίσης της συγκεκριμένης μάρκας πανάκριβο) μπορείς να με βοηθήσεις που θα βρώ πιο οικονομικό;
    Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και καλές δημιουργίες για να μας δίνεις περισσότερες ιδέες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!!Χαίρομαι ιδιαίτερα!Το πινέλο το έχω αγοράσει κι αυτό από το ίδιο κατάστημα με τα κεριά,ψάξτο λίγο και θα τα βρεις!

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα σας....
    Είδα σέ μιά κοινοποίηση στο facebook έβαψε μία κοπέλα τά πλακάκια τού μπάνιου μέ χρώμα κιμωλίας ισχύει???
    Καί άν ναι μέ τά νερά και τήν υγρασία δεν χαλάει???
    Σάς ευχαριστώ γιά τόν χρόνο σας!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω Σοφία να σου απαντήσω.Δύσκολο μου φαίνεται στο πλακάκι και ειδικά στο μπάνιο ή την κουζίνα με τα νερά όπως λες κι εσύ...Να ήταν για διακόσμηση το καταλαβαίνω και συμφωνώ ότι θα γινόταν.Στα συγκεκριμένα όμως??Δεν το έχω δοκιμάσει για να έχω άποψη!

      Διαγραφή
  35. Σάς ευχαριστώ πολύ και πάλι...
    Σάς δίνω συγχαρητήρια πάντως έχω εμπνευστεί από εσάς και φτιάχνω πολλές ιδέες σας!!!
    Να είστε καλά!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Καλησπέρα, πόσο κερί χρειάζετε? η μάλλον τα 150ml είναι αρκετά για ένα τραπεζάκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!Τα 150 ml είναι υπέρ αρκετά για ένα τραπεζάκι!!

      Διαγραφή
  37. Έπεσα πάνω σου τυχαία !εχω αυτήν την συνταγή αλλά δεν την χρησιμοποίησα πήρα της anni Sloan τώρα που είδα το αποτέλεσμα θα την δοκιμάσω όμως όταν θέλω να κάνω χρωμμα βάζω αυτήν την πάστα με χρώματα της επιλογής μου ..? Η υπάρχει τρόπος να έχουμε το βασικό χρωμα κιμωλίας κ μετά να χρωματιζουμε με κάποιον τρόπο ?διαβΑσα κάτι για χρωστικές ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι,με χρώματα τις επιλογής σας!Δεν υπάρχει βασικό χρώμα κιμωλίας.Απλά προσθέτουμε αυτήν την πάστα σε ότι χρώμα θέλουμε!

      Διαγραφή