Φωλιές Πάβλοβας με παγωτό και σάλτσα φράουλας

Τι να πει κανείς γι' αυτό το ντελικάτο γλυκό που ξεσήκωσε δύο λαούς,Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία,διεκδικώντας την πατρότητά του?Για την ιστορία να ξέρετε ότι η Άννα Πάβλοβα ήταν η πιο διάσημη μπαλαρίνα όλων των εποχών.Όλοι έχουμε ακουστά την παράσταση του Τσαΐκόφσκι
"Η λίμνη των κύκνων"στην οποία η ίδια πρωταγωνιστούσε,εξού και το παρατσούκλι της που ήταν "κύκνος".Προς τιμή της ένας σεφ της αφιέρωσε μια τούρτα που την ονόμασε Πάβλοβα.Μια τούρτα ολόλευκη,ελαφριά και εύθραυστη όπως η γοητευτική και αξέχαστη μπαλαρίνα!
Αυτή είναι και η αίσθηση που σου αφήνει αυτό το γλυκό.Εύθραυστο και τραγανό εξωτερικά,απαλό και αφράτο εσωτερικά.Μετά από τόσα χαρακτηριστικά δεν θα μπορούσα να μην το δοκιμάσω.
Δεν θα σας μιλήσω για την πρώτη μου προσπάθεια...Ήταν η απόλυτη αποτυχία καθώς δεν έδωσα την απαραίτητη προσοχή στην παρασκευή του.Όμως γι' αυτό το γλυκό,όπως πιστεύω και στην ζαχαροπλαστική γενικότερα,θα πρέπει οι κινήσεις μας να είναι ακριβείς και συγκεκριμένες,όπως και τα βήματα μιας μπαλαρίνας!

[~~~Βρείτε μας στην ομάδα μας στο Facebook "Φτιάξτο αλλιώς - Πριν & Μετά" για να μοιράζεστε μαζί μας και τις δικές σας δημιουργίες για οτιδήποτε έχετε μεταμορφώσει από τα πιο απλά αντικείμενα μέχρι ολόκληρα δωμάτια!~~~] 

Πάμε λοιπόν να σας δώσω την συνταγή και οδηγίες για να φτιάξετε κι εσείς πετυχημένες φωλιές Πάβλοβας.

Υλικά:
4 ασπράδια αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1-2 βανίλιες άρωμα
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου.
Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε στο μίξερ τ' ασπράδια για λίγη ώρα μέχρι ν' αφρίσουν (ίσα να ενωθούν).
Προσθέτουμε σταδιακά και πολύ αργά την ζάχαρη ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα σε δυνατή ταχύτητα.
Τέλος,προσθέτουμε τις βανίλιες και το ξύδι.Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη,περίπου 10 λεπτά.Στο τέλος θα έχουμε μια σφιχτή και γυαλιστερή μαρέγκα.
Γεμίζουμε με την μαρέγκα μας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής και τοποθετούμε μπροστά τη μύτη με το μεγάλο αστέρι.

Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος 2 λαμαρίνες.
Ξεκινάμε αρχικά να δημιουργήσουμε την βάση της φωλιάς με έναν κύκλο και "σηκώνουμε" ύψος κάνοντας 2 κυκλικά στρώματα ακουμπώντας στη βάση.Ψήνουμε για 1 ώρα και στη συνέχεια σβήνουμε τον φούρνο αφήνοντας τις φωλιές να κρυώσουν εκεί μέσα.Είναι έτοιμες!

Μπορούμε να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο,σε καλά κλεισμένο δοχείο,για 2-3 μέρες όμως μπορούμε και να τις καταψύξουμε για αρκετό καιρό.Είναι θέμα λίγων λεπτών να ξεπαγώσουν και να τις γεμίσουμε με πολλούς τρόπους.

Τις φωλιές Πάβλοβας θα τις δείτε πολλές φορές να έχουν γέμιση σαντιγί ή τυρί κρέμα,γαρνιρισμένες με φρέσκα ψιλοκομμένα φρούτα.Εγώ είχα έτοιμο στην κατάψυξη το παγωτό φράουλα που σας έδειξα στο πασχαλινό τεύχος του Cook,craft,create.Γέμισα μ' αυτό τις φωλιές και γαρνίρισα με μια εύκολη και γρήγορη σάλτσα φράουλας.

Υλικά για σάλτσα φράουλας:
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες φράουλες
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1-2 κουταλιές νερό
μερικές σταγόνες λεμόνι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τα βράζουμε για 5 λεπτά.Αφού κρυώσει ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από το παγωτό.Την διατηρούμε στο ψυγείο.

Αυτός ο συνδυασμός μαρέγκας-παγωτού-φράουλας,δένει τόσο αρμονικά που δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο επιδόρπιο γι' αυτήν την εποχή!

Ιδανικό και για πασχαλινό κέρασμα ειδικά μετά την κρεατοφαγία του Πάσχα που θέλουμε κάτι ελαφρύ και δροσερό.
Όπως καταλαβαίνετε,το κέρασμα για την γιορτή μου είναι ήδη στην κατάψυξη!

Να συμπληρώσω ότι εκτός από φωλιές μπορείτε να απλώσετε τη μαρέγκα πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε σχήμα μεγάλου δίσκου.Να φτιάξετε 2 ίδιους δίσκους,να ψήσετε και να τους χρησιμοποιήσετε όπως τα παντεσπάνι στις τούρτες,με γέμιση σαντιγί και φρέσκες φράουλες για γαρνίρισμα.
Επίσης μπορείτε να κρατήσετε λίγη μαρέγκα στη σακούλα και να δημιουργήσετε μικρά μαρεγκάκια.

Είναι τόσο νόστιμα και λιώνουν στο στόμα που αν κάνετε την αρχή δύσκολα θα σταματήσετε!

Φτάνοντας στο τέλος αυτής της μεγάλης ανάρτησης,ψάχνω να βρω μια λέξη που θα περιέγραφε τη γεύση που αφήνει στο στόμα αυτό το γλυκό από την πρώτη κιόλας κουταλιά...Απογείωση!
Ναι,αυτό είναι!Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!

Σας φιλώ ♥

17 σχόλια

  1. Τι μας κάνεις Λαμπρινή μου πρωί πρωί,σκέτη κόλασηηηη.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λατρεύω τη μαρέγκα, λατρεύω και την πάβλοβα. Επιπλέον οι μαρέγκες είναι από τα πιο ελαφριά γλυκάκια για να αντιμετωπίσεις την απογευματινή υπογλυκαιμία!
    Μόνο που εγώ τις αγοράζω έτοιμες, δεν ξέρω αν είναι τόσο εύκολες όσο τις κάνεις να φαίνονται αλλά μια φορά που δοκίμασα η αποτυχία ήταν παταγώδης!!!

    Τι κι αν βρέχει; Καλημέρα!
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πρώτο σχολιάσει κανείς τις υπεροχες δροσερές εικόνες!!!φαινεται τόσο ωραίο και εύκολο γλυκό οτι χρειάζεται μετά την κρεατοφαγια,μια ερώτηση έχω !μπορουμε να τις βάλουμε κατάψυξη ;ειναι το ίδιο νόστιμες και τραγανές ή θα μαλακωσουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα!Ναι ,είναι το ίδιο τραγανές και νόστιμες.Θέλουν μόνο 1-2 λεπτά για να ξεπαγώσουν.Και επίσης το μπολ που θα φυλαχτούν να κλείνει καλά για να μην πάρουν μυρωδιά από την κατάψυξη.♥

      Διαγραφή
    2. Αχ τι τέλειες που είναι!!! Κριμα να μην έχω χώρο στην κατάψυξη να τις φτιάξω απο τώρα....

      Διαγραφή
  4. Λαμπρινούλα είσαι θησαυρός! Τι υπέροχο,λαχταριστό γλυκό!
    Και για μένα είναι δωρο γιατί άρχισα διατροφη χωρίς γλουτένη και καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για κάποια που χωρίς γλυκό δε ζει...
    Θα είναι το γλυκό για το φετινό Πάσχα!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί μας κάνεις πρωί πρωί??? Εννοείται πως θα δοκιμάσω τη συνταγή σου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. απογειωθηκα και μονο που τα ειδα!!! σουπερ φραουλένιο επιδόρπιο!! δροσερό και ελαφρύ!! Μπραβο Λαμπρινη μου!! πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εδω ειναι χειροτερος θανατος η φωτο!!!!!!!! Ειναι πειρασμός μεγάλος. Θα το φτιαξω ανημερα το Πασχα τέλος. Δειχνει εντυπωσιακό και δεν μπορω να αντισταθώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείχνουν τέλειες! Μία ερώτηση μόνο: μυρωδιά αυγού αφήνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου Μαριάννα!Στην πρώτη μου προσπάθεια ναι μύριζε συν όλα τα άλλα κακά που είχαν...Αλλά από έρευνα που έκανα γι'αυτό, έμαθα ότι το καλό χτύπημα,οι βανίλιες και το ξύδι βοηθάνε να μην μυρίσει η μαρέγκα.Έτσι κι έγινε,αυτές δεν μου μύρισαν καθόλου!Δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο και τα αυγά.Τα δικά μου ήταν πολύ φρέσκα.♥

      Διαγραφή
  9. Από τα αγαπημένα μου γλυκά!! Και τι λαχταριστές φωτογραφίες Λαμπρινή μου!! Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι υπέροχο, λαχταριστό γλυκό!!!!α
    Καλό σ/κ!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μου αρέσει αυτό το γλυκό! Και δεν μπορείς να φανταστείς επίσης πόσο οικτρά έχω αποτύχει να το φτιάξω! Φταίει που δεν μπορώ να πειθαρχήσω στις τόσο αυστηρές οδηγίες της ζαχαροπλαστικής....
    Οι φωτό σου είναι υπέροχες!!!!!!!!!!!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ φροντισμένες και εξαιρετικά φτιαγμένες οι μαρέγκες και όλη η πάβλοβα θεσπέσια!
    Αγαπημένες γεύσεις, παγωτό, φράουλες και μαρέγκες.

    Καλημέρα Λαμπρινή!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή