Sacher Torte, η συνταγή και η ιστορία της

 Sacher torte! Μια φανταστική τούρτα από την Βιέννη, με σοκολατένιο παντεσπάνι, μαρμελάδα βερίκοκο και τραγανή επικάλυψη καραμελωμένης σοκολάτας.

 Ίσως είναι η πρώτη φορά που κάνω Κυριακάτικη ανάρτηση αλλά υπάρχει λόγος...σοβαρός!Έχω γενέθλια σήμερα φίλοι μου,μεγάλωσα έναν ακόμα χρόνο και αυτή τη φορά θα το γιορτάσω κατάλληλα.Πέρσι δεν έκανα τίποτα,ούτε κεράκια,ούτε καν μια τούρτα δεν είχα φτιάξει για τον εαυτό μου...εγώ που φτιάχνω τούρτες για όλον τον κόσμο!
Φέτος είπα δεν θα περάσει έτσι.Μα και πως να περάσει απαρατήρητο άλλωστε αυτό το νούμερο...το ολοστρόγγυλο και καθαρό σαραντάρι!Δεν γίνεται!!
sacher-torte για τα γενέθλιά μου.

Έτσι σήμερα το γιορτάζω και το χαίρομαι και με πάρτι και με τούρτα.Και τι τούρτα!!
Φτιάξε sacher torte

Αριστοκρατική και διάσημη και με μεγάλη ιστορία που δεν γνώριζα μέχρι πριν από λίγες μέρες που συζητούσα με την φίλη μου Ιωάννα,τι θα μαγειρέψουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας.Τότε η Ιωάννα μου είπε ότι για γλυκό θα φτιάξει ΦΥΣΙΚΑ την χριστουγεννιάτικη Sacher Torte γιατί από τότε που την δοκίμασε στην Βιέννη, έψαξε, βρήκε την συνταγή και εδώ και πολλά χρόνια είναι παράδοση πλέον να την φτιάχνει κάθε Χριστούγεννα!
Φανταστική sacher torte

Ώπα λέω, τι τούρτα είναι αυτή??? Είναι τόσο διάσημη αυτή τη η βιεννέζικη τούρτα και δεν την έχω ακούσει ποτέ? Και δεν την έχω δοκιμάσει? Και είναι παράδοση στην Αυστρία να την φτιάχνουν κάθε Χριστούγεννα? Και περιέχει και σοκολάτα? Και μαρμελάδα βερίκοκο? Ουάου! Μα είναι ακριβώς ότι θα ήθελα για την τούρτα των γενεθλίων μου!
Συνταγή για sacher torte

Την επόμενη μέρα είχα την συνταγή της τούρτας στα χέρια μου. Από περιέργεια να μάθω περισσότερα γι'αυτήν άρχισα το ψάξιμο στο διαδίκτυο. Διαπιστώνω με έκπληξη ότι πράγματι πρόκειται για μια εξαιρετικά διάσημη τούρτα η οποία στο παρελθόν είχε γίνει αιτία "πολέμου"ανάμεσα σ'αυτούς που διεκδικούσαν την αυθεντικότητά της! Όπως και με την γλυκιά "μπαλαρίνα" Πάβλοβα που σας είχα δείξει παλιότερα!

Για την ιστορία λοιπόν, αυτή η τούρτα ήταν επινόηση του 16χρονου Φρανς Σάχερ, όταν το 1832 την έφτιαξε και την πρόσφερε σ'ένα πρίγκιπα. Μετά από χρόνια, ο γιος του Φρανς, ο Έντουαρντ, τελειοποίησε την συνταγή καθώς φοιτούσε στην σχολή ζαχαροπλαστών Demel της Αυστρίας και στο ζαχαροπλαστείο Demel σερβιρίστηκε για πρώτη φορά. Ωστόσο όμως, ο διάσημος ζαχαροπλάστης άνοιξε το δικό του ξενοδοχείο Sacher και εκεί σέρβιρε το ίδιο γλυκό το οποίο, κακά τα ψέματα, ήταν δικό του! Τότε ξεκίνησε η μεγάλη διαμάχη μεταξύ του ξενοδοχείου και του ζαχαροπλαστείου για το ποιος έχει την αυθεντική συνταγή. Κατέληξαν σε συμβιβασμό έχοντας διαφορετική ονομασία στο γλυκό, με το ξενοδοχείο να το ονομάζει "The original Sacher Torte" και το ζαχαροπλαστείο "Demel's Sacher Torte".
 Μεγάλος χαμός μιλάμε και όλα αυτά για την τούρτα που διάλεξα να φτιάξω για τα γενέθλιά μου!!!
sacher torte

Το πιο τρελό απ'όλα βέβαια στο άφησα για το τέλος... Αν δεν μπορείς να "πεταχτείς"μέχρι την Βιέννη για ν'απολαύσεις αυτήν την τούρτα, μπορεί η τούρτα να έρθει σε σ'ένα με courier κατευθείαν από το ξενοδοχείο Sacher, στο πολυτελές ξύλινο κουτί της!!! Να, δες εδώ ότι σου λέω την αλήθεια! Ξανά ουάου!

Δεν ξέρω τελικά αν η συνταγή της Ιωάννας είναι η αυθεντική ή αν τουλάχιστον πλησιάζει σ'αυτήν και δεν με νοιάζει και πολύ να σου πω την αλήθεια! Όταν πάω στην Βιέννη θα κάνω σύγκριση και θα σου πω εντυπώσεις! (Γελάμε τώρα!)
Αυτό που ξέρω είναι ότι η Sacher Torte δικαίως είναι τόσο διάσημη και αριστοκρατική και κάτι ήξεραν αυτοί που κάποτε έτρεχαν στα δικαστήρια για να την πατρότητά της!
Συνταγή για sacher torte

Πάμε να δούμε την συνταγή!

Για το παντεσπάνι:
  • 150 γρ.βούτυρο
  • 100 γρ.ζάχαρη
  • 4 κρόκοι αυγών
  • 200 γρ.κουβερτούρα (λιωμένη σε μπεν μαρί)
  • 80 γρ.αλεύρι κοσκινισμένο
  • 3 ασπράδια χτυπημένα σε μαρέγκα
  • μαρμελάδα βερίκοκο 

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη ώσπου ν' ασπρίσει και να αφρατέψει.
Ρίχνουμε ένα ένα τους κρόκους και την χλιαρή κουβερτούρα και συνεχίζουμε το χτύπημα 10 λεπτά ακόμα. Σταματάμε το μίξερ.
Ρίχνουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά.
Τέλος προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε πάλι απαλά να πάει παντού στο μείγμα.
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο τσέρκι 24 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.
(Αυτή η δόση είναι για το ένα παντεσπάνι. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία άλλη μια φορά για να έχουμε δύο ομοιόμορφα παντεσπάνι).
Όταν κρυώσουν εντελώς ξεκινάμε το στήσιμο.
Τοποθετούμε το πρώτο παντεσπάνι στην βάση, περιχύνουμε με την μαρμελάδα και σκεπάζουμε με το άλλο κομμάτι.
(Σημείωση:Αν η μαρμελάδα είναι πολύ πηχτή, βάλτε την σε κατσαρολάκι για λίγα λεπτά ίσα να ζεσταθεί και αραιώστε την με ελάχιστο κονιάκ ή άλλο αλκοολούχο ποτό.)
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια της τούρτας και τα πλαϊνά με μαρμελάδα και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου 1-2 ώρες.
Φτιάξε sacher torte συνταγή.

Γλάσο:
  • 115 γρ.ζάχαρη
  • 145 γρ.νερό
  • 145 γρ.κουβερτούρα

Εκτέλεση:
Βράζουμε το νερό μαζί με την ζάχαρη να γίνει ρευστή καραμέλα με λευκό χρώμα.
Σε μπολ που έχουμε τεμαχίσει την κουβερτούρα ρίχνουμε το σιρόπι καραμέλας και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να δέσουν. Το γλάσο καθώς κρυώνει σφίγγει και γίνεται παχύρρευστο.
Πρέπει να βρούμε την κατάλληλη στιγμή που θα περιχύσουμε την τούρτα για να μην είναι ούτε αραιό αλλά ούτε και πολύ σφιχτό και να έχουμε το τέλειο γλασάρισμα!
Το κάθε κομμάτι τούρτας σερβίρεται απαραίτητα γαρνιρισμένο με άγλυκη σαντιγί!
Σοκολατένιο γλάσο.

Αυτή ήταν η περίφημη Αυστριακή χριστουγεννιάτικη τούρτα και σήμερα θα φιλοξενήσει πάνω της το σαραντάρι που σας έλεγα!
Συνταγή για sacher torte

Happy birthday to me λοιπόν και μου εύχομαι μόνο υγεία και αγάπη!

Όλα τα άλλα έρχονται με τον καιρό, με προσπάθεια, με αγώνα...αν κάτι το θέλεις πραγματικά και πολύ, το σύμπαν θα συνωμοτήσει και θα το αποκτήσεις. Έτσι απλά!
Φανταστική sacher torte συνταγή.

Όσο για την γεύση της τούρτας είναι απίστευτη! Αν σου αρέσει η σοκολάτα σε συνδυασμό με την μαρμελάδα βερίκοκο, να την δοκιμάσεις!
Το παντεσπάνι αφράτο, ζουμερό, μαλακό, σοκολατένιο! Η μαρμελάδα απολαυστική και ξεφεύγει από τις γεμίσεις με τις παχιές κρέμες με τα άπειρα λιπαρά, διατηρώντας όλο το γλυκό φρέσκο που μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου! Και αυτή η επικάλυψη...! Καραμελωμένη σοκολάτα που σκληραίνει και τραγανίζει στο στόμα! Κάθε μπουκιά και αναστεναγμός!
Sacher rorte για τα γενεθλιά μου.

Να με χαίρεστε! Σας γλυκοφιλώ♥♥♥


39 σχόλια

  1. Χρόνια σου πολλά.
    Να τα εκατοστήσεις.
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κορίτσι μου! Εννοείται ότι ξέρω την τούρτα, μου την έμαθα ο Ανδρέας που έζησε 10 χρόνια στη Βιέννη. Η δική σου φαίνεται υπέροχη, μακάρι να είχα ένα κομματάκι τώρα που θέλω να πιω καφεδάκι και δεν έχω γλυκό να το συνοδεύσω... Θα αρκεστώ στις όμορφες εικόνες σου!
    Να είσαι γερή κι ευτυχισμένη! Η καλύτερη δεκαετία σου μόλις ξεκίνησε! Χρόνια πολλά κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόόόνια πολλάάά!!!! Απολαυστική ανάρτηση, απίθανη η ιστορία και φυσικά ξερογλείφομαι και κρατιέμαι να μην πάω μέσα να αρχίσω να φτιάχνω τη φανταστική σου τούρτα!!! Μιαμ μιαμ!!! Να σε χαιρόμαστε λοιπόν και εμείς οι διαδικτυακοί σου φίλοι και να σε χαίρονται όλοι οι αγαπημένοι σου, οικογένεια και φίλοι! Να τα εκατοστήσεις, όλα σου τα χρόνια να είναι γεμάτα χαμόγελα, αγάπη και υγεία και να είσαι πάντα έτσι δημιουργική ! Και να περάσεις υπέροχα τη σημερινή μέρα, γιατί το αξίζεις! Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Xρόνια πολλά,χιλιόχρονη,να χαίρεσαι την οικογένεια σου,πάντα με υγεία,αγάπη και πολλά,πολλά χαμόγελα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λαμπρινή μου, να τα εκατοστήσεις τα χρόνια σου και να έχεις δίπλα σου όλους αυτούς που σ'αγαπούν και αγαπάς! Η τούρτα σου φαίνεται όντως υπέροχη και να σου πω την αλήθεια, "ψήθηκα" να την δοκιμάσω...και γιατί όχι μέσα στα Χριστούγεννα! φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ουαου! Υπέροχη φαινεται! Θα έκανα ομως την παραλλαγή μου, με μαρμελαδα πορτοκαλι αντι βερύκοκο :)
    Πολυχρονη και απο εδω, με υγεία και ευτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να σε χαιρόμαστε γλυκό σαραντάρι!!! Χρόνια Πολλά, Φανταστικά και Δημιουργικά!
    Και τι τούρτα Θέε μου... πωωωω λιγουρεύτηκα όχι αστεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη τούρτα φτιαγμένη από μια υπέροχη κυρία!
    Πολύχρονη Λαμπρινή μου, να είσαι πάντα καλά και να παίρνεις πολλή αγάπη!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καταπληκτική περιγραφή.Καταπληκτική τούρτα.Πρώτη φορά τη βλέπω και τη λάτρεψα.Ο συνδυασμός βερυκοκου με σοκολάτα πρέπει να τα σπάει!!!Μα όλα αυτά τα μαγικά δεν είναι τίποτε μπροστά στα μαγικά 40!
    Χρόνια πολλά εμπνευσμένη μαμά.Δημιουργική γυναίκα.Πανέμορφο κορίτσι μας! Χρόνια σου πολλά πολλά πολλά γλυκά κι ευτυχισμένα...Τα αξιζεις!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύχρονη Λαμπρινή μου και από εδώ, γεμάτη υγεία και ευτυχία για σένα και την οικογένεια σου! Τα καλύτερα και δημιουργικότερα είναι μπροστά σου, πίστεψε με!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χρόνια πολλά Λαμπρινουλα. Πριν 16 χρόνια δοκίμασα το γλυκό αυτό στο Σαλτζμπουργκ της Αυστριας μεσα στο εστατοριο του Sacher.(Βιεννη και Σαλτζμπουργκ 2 ξενοδοχεία). Το σερβίρουν με μια ιδεα σαντιγυ στην κορυφή και συνοδεύεται με επιδόρπιο porto (κόκκινος γλυκός επιδόρπιος οινος). Λέγεται επίσης ότι το γλυκό αυτό χαρίστηκε στον Kaiser όταν εγκαινίασε το δεύτερο sacher ως την εξοχική κατοικία των μελών της αυτοκρατορικης οικογένειας. Καλές γιορτες να έχουμε και ευχαριστουμε για τις αναρτήσεις σου! Λία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να σε χαιρόμαστε!!! Τι ωραίος αριθμός! Το λέω για να το συνηθίζω κι εγώ σιγά-σιγά, χα,χα!
    Η τούρτα υπέροχη κι αγαπημένη! Θυμάμαμαι που είχα πρωτοακούσει γι' αυτή απο τις εκπομπές του Ηλία Μαμαλάκη κι όπως κάθε τι σοκολατένιο τη λετρέψαμε!
    Χαρούμενα γενέθλια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!!!! Υπέροχη φαίνεται η τούρτα σου!!! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χρόνια πολλά Λαμπρινή να τα εκατοστήσεις και ότι επιθυμείς!!Η τούρτα σου φαίνεται υπέροχη!!!Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα!!! Τέλεια μοιάζει η τούρτα! Δεν είχα ξαναδιαβάσει την ιστορία της. Σίγουρα αξίζει τον κόπο να την δοκιμάσεις!Πάντα έτσι δημιουργική να είσαι!! :) να τα χιλιάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη η τουρτα σου Λαμπρινή.
    Κι αγαπημένη. Την έχω φάει και στο κλασσικό ζαχαροπλαστείο στη Βιέννη πριν πολλά χρόνια.
    Διάλεξες την πιο ωραία τούρτα για τα σαράντα σου χρόνια. Σαράντα καράτια!
    Πολύχρονη και από εδώ με κάθε ευτυχία

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χρόνια πολλά ,καλά και πάντα δημιουργικά!!! Να χαίρεσαι την κάθε στιγμή και να συνεχίσεις τις εμπνευσμένες σου κατασκευές και τις αναρτήσεις σου για πολλά πολλά χρόνια!!! Η τούρτα με ξετρέλανε...και έχω μια λιγούρα βραδιάτικα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα!Να σε χαιρόμαστε μέσα από τις υπέροχες δημιουργίες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να σε χαιρόμαστε Λαμπρινή μου,πάντα ευτυχισμένη να είσαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα Λαμπρινη μου.Να τα εκατοστησεις,παντα γερη & χαρουμενη να εισαι με την οικογενεια σου!!!Υπεροχη η τουρτα σου πραγματικα!!!Θα την φτιαξω συντομα,γιατι ειναι στις γευσεις μου!Σου ευχομαι καλα,& ευλογημενα Χριστουγεννα,με υγεια,& αγαπη!Φιλια ,Γεωργια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Χρόνια πολλά, πολύχρονη! Μα τι υπέροχη τούρτα, και εγώ πρώτη φορά την ακούω. Φαίνεται πολύ λαχταριστή και όχι ιδιαίτερα δύσκολη. Καλές Γιορτές με υγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Πολύχρονη και δημιουργική Λαμπρινή μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύχρονη!!!! ..και ένα κομμάτι τούρτα, περικαλώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χρόνια πολλά! Χρόνια γλυκά σαν την super τούρτα σου!! Φιλιά πολλά Λαμπρινή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χρόνια σου πολλά και να είναι γλυκά και σέξι όπως η τούρτα σου υπέροχη σαραντάρα μου ! Σου στέλνω μια σφιχτή αγκαλίτσα και ένα γλυκό (lolipop) φιλί !!!!! Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χαιρομαι παρα πολυ που το πρωτο σχολιο που θα σου αφησω ειναι για υα γενεθλια σου αν και σε ακολουθω απο την αρχη μαζι σου μαγειρεψα μαζισου διοργανωσα τα παρτυ των κοριτσιων μου[εχω 4 κορες] μαζι σου στολισαμε για τα χριστουγεννα και το πασχα μαζι σου ηρθαμε βολτα στη βεραντα σου και στο σπιτακι στο βουνο και αλλα ποσα ευχομαι λοιπον να εισαι γερη και δημιουργικη .να χαιρεσε την ομορφη οικογενοια σου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χρόνια μαγικά, δημιουργικά και χαρούμενα Λαμπρούκα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Χρόνια σου πολλά, ευτυχισμένα και δημιουργικά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χρόνια πολλά με υγεια ,αγάπη και χαρα!!!!!παντα να εισαι ευτυχισμένη και να χαίρεσαι οτι αγαπάς!!!!Η τούρτα σου ειναι θαυμάσια!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Να σε χαιρόμαστε, γλυκιά μου σαραντάρα!!!! Κι' εμείς και οι αγαπημένοι σου.
    Να ζήσεις χίλια χρόνια, γεμάτα υγεία κι' αγάπη, όπως επιθυμείς.
    Δεν την έχω δοκιμάσει αλλά και μόνο η ανάγνωση της συνταγής μου προκάλεσε σιελόρροια!!!!!!!
    Φιλιά πολλά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χρόνια σου πολλά υπέροχα και δημιουργικά! Τέλεια η τούρτα σου θα την δοκιμάσω σίγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Χρόνια σου Πολλά!!!! Να εισαι γερή,ευτυχισμένη και να χαίρεσαι οτι αγαπας!!!
    Η τούρτα σου τέλεια !!!
    πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. θα την δοκιμασω σιγουρα μπραβο σου και ΧΡΟΝΙΑΠΟΛΛΑΑΑΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!
    ΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Να τα χιλιάσεις!!! Γερή και ευτυχισμένη!! Να είσαι πάντα τόσο δημιουργική και με πολύ όρεξη!!
    Πολλά Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Χρόνια σου πολλά δημιουργικό μου κορίτσι! Άσε τι νούμερο λέει η τούρτα, εσύ είσαι πιο κορίτσι από όλες μας! Είναι βέβαια πολύ ακατάλληλη η ώρα για να κοιτάζω τέτοιες φωτογραφίες, αλλά σε συγχωρώ γιατί γιορτάζεις! Χρόνια σου πολλά Λαμπρινή μας, με υγεία και κάθε ευτυχία!
    Αθηνά
    Craftaholic.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χρόνια σου πολλά και καλά Λαμπρούκα! Κάθε χρονιά και πιο γεμάτη και πιο δημιουργική εύχομαι να είναι. Η τούρτα μας ξελίγωσε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΠΩΠΩ ΝΤΡΟΠΗ ΜΟΥ! μου ξέφυγε η ανάρτηση αυτή! μα τι καταπληκτική τούρτα έφτιαξες πάλι! και με ιστορία! να τα χιλιάσεις τοξοτίνα μου σαν τα ψηλά βουνά, πάντα γερή και δημιουργική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Χρονια Πολλα!!!Να τα εκατοστησεις!!!Να εισαι παντα ευτυχισμενη!!!Η τουρτα φαινεται τελεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Κορίτσια μου αγαπημένα,σας ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας!!!♥ Με κάνατε αυτή τη μέρα που διάβαζα στα σχόλιά σας τις ευχές σας,τόσο χαρούμενη,τόσο γεμάτη!Με κάνατε να νιώθω σαν να είστε φίλες μου κοντινές που γνωριζόμαστε χρόνια!Σας ευχαριστώ!!Σας εύχομαι τα καλύτερα,να είστε όλες καλά και ευτυχισμένες με τις οικογένειές σας!Καλά Χριστούγεννα να έχετε και να περάσετε όμορφα και γαλήνια με τους αγαπημένους σας!Σας φιλώ γλυκά ♥♥♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή