Diy αποξηραμένα φρούτα για χριστουγεννιάτικα στολίδια

Πως να αποξηράνεις φέτες φρούτων, όπως πορτοκάλια και γκρέιπ φρουτ και να τα φτιάξεις στολίδια για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Μπήκε ο αγαπημένος μου μήνας, ο πιο εορταστικός και χαρούμενος μήνας του χρόνου και με τι άλλο θα ασχολούμασταν λίγο πριν μπουν τα Χριστούγεννα? Μα με πολλές κατασκευές και χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες, με κάθε λογής υλικά για να φτιάξουμε στολίδια για την διακόσμηση του σπιτιού μας! Και όταν πια πλησιάσουμε ακόμα πιο πολύ στα Χριστούγεννα, να μπούμε και στην κουζίνα για να μυρίσει το σπίτι φρέσκο βούτυρο, γαρύφαλλο και κανέλα! Πώς να μην τον αγαπάς αυτόν τον μήνα?

Φέτος το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας το στόλισα αποκλειστικά και μόνο με χειροποίητα στολίδια. Ήταν κάτι που το ήθελα χρόνια πριν, όταν έφτιαξα για πρώτη φορά τα χριστουγεννιάτικα στολίδια με την καλύτερη ζύμη από κορν φλάουρ και σόδα αλλά ποτέ δεν είχα καταφέρει να έχω τόσα πολλά για να στολίσω ολόκληρο ένα τόσο ψηλό δέντρο σαν το δικό μας. Φέτος τα κατάφερα όμως για αυτό θα σου μιλήσω σε επόμενη ανάρτηση.

Σήμερα θέλω να σου δείξω μερικά από αυτά τα στολίδια που έφτιαξα μόνη μου και στολίζουν υπέροχα το χριστουγεννιάτικο δέντρο μας για φέτος. Όπως θα είδες και από τον τίτλο, αυτά τα στολίδια είναι φρούτα τα οποία αποξήρανα και είσαι στο σωστό μέρος αν σε ενδιαφέρει γιατί θα σου πω όλα τα μυστικά για να πετύχεις κι εσύ όμορφες αποξηραμένες φέτες από πορτοκάλια και άλλα φρούτα, για να στολίσεις το δέντρο σου και όχι μόνο!
Diy αποξηραμένα φρούτα για χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Πολλές και διαφορετικές ιδέες έχεις να δεις τις επόμενες μέρες για χριστουγεννιάτικα στολίδια γιατί αυτό είναι το θέμα των Creative Bloggers γι' αυτό μείνε εδώ για να μην χάσεις καμία ιδέα που μπορεί να σ' ενδιαφέρει! Στο τέλος της ανάρτησης θα σου βάλω όλα να links από όλες τις δημιουργούς που συμμετέχουν για να διευκολυνθείς και να μην ψάχνεις!
creative-bloggers-stolidia

Πάμε τώρα να φτιάξουμε στολίδια από φρούτα? Τι ωραίο που ακούγεται ε! Πρωτότυπο και οικολογικό και οικονομικό επίσης! Πιο οικονομικό δεν γίνεται! Θα χρειαστείς μόνο διάφορα φρούτα, κυρίως εσπεριδοειδή, που μπορεί ήδη αυτή τη στιγμή να τα βλέπεις στην φρουτιέρα σου. Θα χρειαστείς επίσης υπομονή γιατί μπορεί αυτά τα στολίδια με δύο κινήσεις να τα έχεις έτοιμα όμως θέλουν τον χρόνο τους μέχρι να αποξηρανθούν, δουλειά που δεν θα κάνεις εσύ αλλά ο φούρνος σου!
Αποξηραμένες φέτες φρούτων χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Κάθε αρχή και δύσκολη και εγώ δεν θα σου δείξω την πρώτη αποτυχημένη φουρνιά από τα αποξηραμένα φρούτα μου. Έμαθα όμως από τα λάθη μου και θα σε συμβουλέψω για να μην κάνεις τα ίδια. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο εύκολο να πετύχεις όμορφες φέτες από αποξηραμένα φρούτα. Στην πρώτη φουρνιά δεν είναι ότι δεν αποξηράνθηκαν οι φέτες μου. Όμως τι να το κάνεις όταν το χρώμα έχει αλλοιωθεί? Ο σκοπός είναι να μην χάσεις καθόλου από το χρώμα του πορτοκαλιού ή του γκρέιπ φρουτ. Να έχει διατηρηθεί αυτό το υπέροχο πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα τους για να θυμίζουν και από που προέρχονται.

Πρώτα από όλα λοιπόν θα διαλέξεις τα φρούτα που θες να αποξηράνεις. Προτίμησε τα εσπεριδοειδή γιατί όταν αποξηρανθούν θα γίνουν διάφανα και αυτό είναι πολύ όμορφο όταν θα τα κρεμάσεις στο δέντρο δίπλα στα φωτάκια. Τα πορτοκάλια, σε ένα κανονικό μέγεθος είναι τα πιο ιδανικά για να αποξηράνεις. Τα γκρέιπ φρουτ είναι αρκετά μεγάλα και υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν καθώς θα τα αναποδογυρίσεις στον φούρνο. Τα μανταρίνια είναι μικρά και στον φούρνο θα μικρύνουν κι άλλο, συν ότι δεν έχουν πολλές ίνες όπως τα πορτοκάλια και στο κέντρο θα κάνουν τρύπες. Τα λεμόνια είναι κι αυτά εύκολο να αποξηρανθούν μόνο που είναι μικρά και επίσης μαζεύουν κι άλλο στον φούρνο.

Αφού διαλέξεις τα φρούτα σου μετά θα τα κόψεις σε λεπτές φέτες. Προσπάθησε όσο πιο λεπτές μπορείς με ένα κοφτερό μαχαίρι και αν γίνεται όλες οι φέτες σου να έχουν το ίδιο πάχος.
Πως να αποξηράνεις πορτοκάλια.

Μετά θα ακουμπήσεις τις φέτες των φρούτων πάνω σε μπόλικο χαρτί κουζίνας και από πάνω πάλι με χαρτί θα τις ταμπονάρεις για να αφαιρέσεις όσο πιο πολύ από το υγρό τους μπορείς. Αυτά τα φρούτα έχουν πολύ ζουμί και ακόμα και σε φέτες που θα τα κόψεις, θα δεις ότι όσο και να τα πιέζεις με το χαρτί, τόσο από το υγρό τους θα βγάζουν. Πρόσεξε μην το παρακάνεις και σπάσεις τις ίνες τους γιατί τότε θα κάνουν τρύπες.

Εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να σου προτείνω ακόμα κάτι. Αν έχεις φούρνο μικροκυμάτων, πριν βάλεις τις φέτες στον φούρνο, βάλτες 5-5 ή όσες χωράει το φουρνάκι σου και ζέστανε τες για 2 λεπτά. Μετά ταμπονάρισέ τες καλά με χαρτί κουζίνας και βάλτες στον φούρνο, όπως θα σου πω παρακάτω. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεις την διαδικασία αποξήρανσης τους γιατί σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα οι φέτες θα βγάλουν αρκετό από το ζουμί τους, πράγμα που μας βολεύει πολύ.
Αν δεν έχεις φούρνο μικροκυμάτων δεν πειράζει, προχώρησε στο επόμενο βήμα.

Άπλωσε τις φέτες σου πάνω σε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα του φούρνου σου. Θα χρειαστούν συνολικά 3-4 ώρες για να αποξηρανθούν εντελώς και εδώ είναι που θα πρέπει να κάνεις την υπομονή που σου έλεγα! Άναψε τον φούρνο στους 100-120 βαθμούς στις αντιστάσεις, βάλε μέσα τις φέτες και ξέχασε τες για λίγο.
Πως να αποξηράνεις φρούτα.

Κάθε 30 ή 45 λεπτά βγάζε τες από τον φούρνο, ταμπονάριζε τες με χαρτί και αναποδογύριζε τες από την άλλη μεριά. Θα δεις ότι σιγά σιγά θα σκάνε αυτά τα θυλάκια που έχουν μέσα το ζουμί του φρούτου και αυτό είναι που θέλουμε, μέχρι να σκάσουν όλα και να ξεραθούν από την θερμότητα.
Αποξηραμένα φρούτα για χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Πρέπει να προσέξεις με την θερμοκρασία του φούρνου σου και αυτό είναι ένα μυστικό. Δεν θέλουμε να ψήσουμε τις φέτες, θέλουμε να τις αποξηράνουμε για να μην χάσουν το χρώμα τους. Αν αυξήσεις την θερμοκρασία επειδή βιάζεσαι να τελειώσεις, το αποτέλεσμα δεν θα είναι όμορφο και το σίγουρο είναι ότι θα αρχίσουν να μαυρίζουν.
Αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού για στολίδια.

Μην ξεχνάς να αφαιρείς κάθε τόσο με χαρτί τα υγρά που θα βγάζουν για να επιταχύνεις την διαδικασία αποξήρανσης.
Αποξηραμένες ροδέλες φρούτων στολίδια για το δέντρο.

Αν όλα πάνε καλά θα έχεις ένα αποτέλεσμα σαν το δικό μου. Οι φέτες από τα φρούτα σου θα έχουν διατηρήσει το χρώμα τους και στο κέντρο θα είναι διάφανες σαν μικρά γυάλινα βιτρό με το υπέροχο φυσικό τους χρώμα και σχέδιο.
how to make dried fruit ornaments

Αν έχεις φούρνο μικροκυμάτων και ξεκινήσεις από εκεί την διαδικασία αποξήρανσης, να ξέρεις ότι ο χρόνος που θα τα αφήσεις στον κανονικό φούρνο θα μειωθεί στο μισό του χρόνου που σου έδωσα. Όμως και πάλι και στις δύο περιπτώσεις, θα πρέπει να έχεις τον έλεγχο της θερμοκρασίας του φούρνου σου γιατί ο κάθε φούρνος είναι διαφορετικός.
Πως να αποξηράνεις φρούτα για στολίδια.

Όταν δεις ότι στέγνωσαν εντελώς και δεν υπάρχει ίχνος από υγρά στις φέτες των φρούτων σου, σβήσε τον φούρνο, βγάλε τες και ακούμπησε τες πάνω σε μια σχάρα να κρυώσουν. Αυτές θα σκληρύνουν λίγο ακόμα και θα είναι έτοιμες να τους περάσεις θηλιές για να τις κρεμάσεις στο χριστουγεννιάτικο δέντρο σου ή όπου αλλού θέλεις.
Αποξηραμένα πορτοκάλια.

Όμορφη ιδέα είναι να τις χρησιμοποιήσεις για να διακοσμήσεις τα δώρα των Χριστουγέννων ή το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σου.
Πως να φτιάξεις αποξηραμένα στολίδια από φρούτα.

Την ώρα που θα ψήνεις τις φέτες από τα φρούτα σου το σπίτι θα μυρίσει πολύ όμορφα! Η μυρωδιά αυτή να ξέρεις δεν θα μείνει πάνω στο κάθε στολίδι έτσι ώστε να αρωματίζει το δέντρο σου με άρωμα πορτοκαλιού. Στο λέω από τώρα για να μην νομίζεις ότι θα φτιάξεις αρωματικά στολίδια, οκ? Με την αποξήρανση αφαιρείται όλο το υγρό αλλά και τα έλαια του φρούτου.
Μπορείς όμως μετά την αποξήρανση, να ρίξεις πάνω σε κάθε στολίδι μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού και τότε δεν σου περιγράφω πόσο τέλεια θα γίνουν τα στολίδια σου!
Οδηγίες για να αποξηράνεις πορτοκάλια.

Κλείνοντας, θέλω να σου πω ότι αξίζει πραγματικά να μπεις σε αυτήν την διαδικασία, της αποξήρανσης φρούτων για να φτιάξεις στολίδια! Δείχνουν πανέμορφα πάνω στο δέντρο, ειδικά αν έχεις αποφασίσει να το στολίσεις με χειροποίητα στολίδια.
Καλή επιτυχία σου εύχομαι και για οποιαδήποτε απορία, θα είμαι εδώ για να σε συμβουλέψω με πολλή χαρά!

Επιπλέον ιδέες για χριστουγεννιάτικα στολίδια μπορείς να πάρεις από όλη την ομάδα των Creative Bloggers και σου δίνω παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα για να μην χάσεις τίποτα!

02/12/2019.....Χριστίνα από Art Decoration Crafting
03/12/2019.....Λαμπρινή από Lamprouka
04/12/2019.....Μαρίνα από to e-periodiko mas
05/12/2019.....Ελπίδα από Two Boys and Hope
06/12/2019.....Νικολέττα από Crafty Details
07/12/2019.....Ρένα από δια χειρός Ρένας Χριστοδούλου
09/12/2019.....Ελεάνα από My Home My Memories
10/12/2019.....Κικίτσα από DIY My Day
11/12/2019.....Σωτηρία από My Little World
12/12/2019.....Νίκη από Ονειροποιείο 
13/12/2019.....Ελένη από Καρυδότσουφλο
14/12/2019.....Κική από Creative Moments

Καλή συνέχεια στις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες σου! Σε φιλώ ♥


9 σχόλια

  1. Μου αρεσουν αυτά τα αποξηραμένα φρούτα και τα εχω χρησιμοποιήσει σε στεφανια και άλλες συνθέσεις, αλλά μια φορα που επιχειρησα να απιξηρανω μόνη μου ήταν σκέτη αποτυχία... κρατάω τις συμβουλές σου για την επόμενη φορά!
    Φιλιά, καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μόνο για την υπέροχη μυρωδιά, αξίζει να τα φτιάξει κανείς! Πόσο μάλλον που γίνονται τόσο όμορφα!!
    Και του χρόνου Λαμπρινή μου, καλό μήνα, καλές γιορτές!!
    Φιλιά
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μου αρέσουν πολύ τα αποξηραμένα φρούτα στη διακόσμηση γιατί δίνουν "ζεστασιά" κι έχουν ωραίο άρωμα. Η ιδέα σου να τα κάνεις στολίδια είναι τέλεια Λαμπρινή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω Πω ρε συ Λαμπρινή!! Μοσχομύρισε Ο τόπος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωωωωω τι όμορφη ιδέα... οικολογικά στολίδια, τόσο διαφορετικά αλλά και τόσο όμορφα! Και του χρόνου Λαμπρινή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μου αρέσουν πάρα πολύ τα αποξηραμένα φρούτα, η πρώτη μου προσπάθεια όμως ήταν αποκαρδιωτική γι'αυτό και δεν υπήρξε δεύτερη 😂
    Βλέπω ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, αλλά το αποτέλεσμα ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΌ.
    Ευχαριστούμε πολύ για τις λεπτομερής οδηγίες.
    Το δέντρο σας θα είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΌ.
    Καλές γιορτές και φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι υπέροχα που φαίνονται!! Και έχω και πολλά πορτοκάλια.. ότι πρέπει είναι!
    Καλές γιορτές!
    Δώρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα τα κάνουμε κι εμείς αυτά τα στολίδια!!! Ευχαριστώ για τις συμβουλές 💋💋💋

    ΑπάντησηΔιαγραφή