Ζύμη αλατιού για αρωματικά χριστουγεννιάτικα στολίδια

Η καλύτερη ζύμη αλατιού, αρωματισμένη με κανέλα και άλλα μπαχαρικά, για να φτιάξετε υπέροχα χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που πειραματιζόμουν με τις ζύμες και δοκίμαζα διάφορες συνταγές για να πετύχω όμορφα χριστουγεννιάτικα στολίδια. Όταν το 2012 σας έδειξα την καλύτερη ζύμη με σόδα και κορν φλάουρ δεν περίμενα ποτέ ότι θα αγαπηθεί τόσο πολύ, που μέχρι και σήμερα φτιάχνετε στολίδια με αυτήν την ζύμη και με ρωτάτε ακόμα ότι απορίες έχετε! Μεγάλη χαρά έχω γι' αυτό να ξέρετε και σας ευχαριστώ!
Κάθε μα κάθε χρόνο έφτιαχνα κι εγώ την ίδια συνταγή, μια με τα παιδιά όταν ήταν πιο μικρά, μια για να στολίσω δώρα, μια για να βάλουμε και καινούρια στολίδια στο δέντρο μας!
Φέτος όμως είπα να δοκιμάσω και με καινούριες ζύμες να φτιάξω στολίδια και κυρίως γιατί ήθελα να δοκιμάσω την ζύμη με το αλάτι που δεν είχα φτιάξει ποτέ. Δεν το μετάνιωσα καθόλου έχω να σας πω και σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτήν την συνταγή γιατί πραγματικά αξίζει να την δοκιμάσετε κι εσείς.
Ζύμη αλατιού για αρωματικά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Αυτή η ζύμη δεν είναι τόσο απλή όπως η συνηθισμένη συνταγή αλατοζύμης. Είχα την ευκαιρία να την αρωματίσω γιατί με την προηγούμενη δεν είχες αυτήν την δυνατότητα. Όσοι έχετε φτιάξει την ζύμη με κορν φλάουρ θα ξέρετε πως οτιδήποτε προστεθεί ή αφαιρεθεί από την συνταγή, δεν θα έχετε υπέροχα και κατάλευκα στολίδια. Αυτός ήταν και ο σκοπός άλλωστε αυτής της ζύμης!

(Δείτε και το δεύτερο μέρος για τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα στολίδια με πολλές συμβουλές και πάρα πολλές ιδέες διακόσμησης των στολιδιών σας!)

Ας επανέλθουμε όμως στην αρωματική ζύμη αλατιού και πάμε να σας δώσω την συνταγή!
  • 1 φλιτζάνι αλάτι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλιτζάνι νερό 
  • από 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και γλυκάνισο
  • αντικολλητικό χαρτί ψησίματος
Ανακατέψτε όλα τα στερεά υλικά σ' ένα μπολ και ύστερα προσθέστε το νερό σιγά σιγά μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι εύπλαστο που δεν κολλάει στα χέρια.
Μετρήστε όλα τα υλικά με το ίδιο φλιτζάνι.
Αφήστε το ζυμάρι στο μπολ σκεπασμένο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Χωρίστε το στα δύο και ανοίξτε φύλλα όχι πολύ παχιά ούτε πολύ λεπτά.
Κόψτε με τα κουπ πατ στολίδια και μεταφέρετε τα στη λαμαρίνα, πάνω στο αντικολλητικό χαρτί.
Μ' ένα λεπτό καλαμάκι ή μια οδοντογλυφίδα κάντε μια τρύπα για να τα κρεμάσετε αργότερα.
Αλατοζύμη για στολίδια αρωματικά.

Ψήστε τα στολίδια σας στους 100-120 βαθμούς στις αντιστάσεις για 2 ώρες και μετά αναποδογυρίστε τα για να ψηθούν και από την άλλη μεριά για άλλες δύο ώρες. Μη δυναμώσετε την θερμοκρασία του φούρνου σας παραπάνω από την προτεινόμενη γιατί μπορεί να φουσκώσουν.
 Όταν είναι έτοιμα, βγάλτε τα από τον φούρνο και αφήστε τα να κρυώσουν σε μια σχάρα. Θα δείτε ότι το πάνω μέρος τους έχει αλλάξει χρώμα και έχει ασπρίσει ενώ από κάτω έχουν παραμείνει στο αρχικό τους χρώμα δηλαδή καστανά, από το χρώμα που έδωσαν τα μπαχαρικά. Αυτό μου έκανε κι εμένα εντύπωση αλλά έκανα τα εξής:
Αφού έβγαλα την πρώτη φουρνιά και κρύωσαν, έβρεξα μια πετσέτα, την έστυψα καλά και έβαλα ανάμεσα ένα-ένα στολίδι και το έτριψα σαν να ήθελα να το γυαλίσω. Η περισσότερη ασπρίλα έφυγε και δεν μαλάκωσαν καθόλου, οπότε μην φοβηθείτε να το κάνετε κι εσείς.
Δείτε στην παρακάτω φωτογραφία τα μισά που είναι ασπρισμένα και τα άλλα που έχω περάσει από την βρεγμένη πετσέτα.
Ζύμη αλατιού και κανέλας.

 Στην επόμενη φουρνιά σκέφτηκα λίγο πιο πονηρά και ξεκίνησα να τα ψήνω με την καλή πλευρά από κάτω. Ωωω ναι! Ήταν αυτό που ήθελα! Δείτε παρακάτω την διαφορά.
Τα ελαφάκια τα έψησα με την καλή πλευρά από πάνω και είναι άσπρα. Τα σπιτάκια τα έψησα με την καλή πλευρά από κάτω και έμειναν καστανά, όπως ήταν η ζύμη μου στην αρχή!
Να συμπληρώσω ότι το χρώμα ορίστηκε από το πρώτο δίωρο που τα έψησα. Μετά, αφού τα αναποδογύρισα και ψήθηκαν και από την καλή τους πλευρά, δεν άλλαξαν χρώμα.
Συνταγή για αρωματική ζύμη αλατιού για στολίδια.

 Ίσως σας αρέσουν όπως και να ψηθούν, ότι χρώμα και να πάρουν και δεν θα διαφωνήσω καθόλου! Όλα είναι όμορφα και αυτά που βγαίνουν σαν ξεβαμμένα είναι και λίγο vintage στολίδια, οπότε μην ανησυχείτε γι' αυτό! Επίσης μπορείτε να τα βάψετε, να σχεδιάσετε πάνω τους με μαρκαδοράκια... Ότι θέλετε!
Ζύμη αλατιού με κανέλα για αρωματικά χριστουγεννιάτικα στολίδια.

 Για το τέλος άφησα το καλύτερο... Η μυρωδιά τους είναι συγκλονιστική! Το σπίτι μύριζε 2 μέρες από όλα αυτά τα φανταστικά μπαχαρικά που τους έβαλα και τα στολίδια έχουν πάνω τους ένα απαλό άρωμα από αυτήν την μίξη των μυρωδικών!
Στολίδια με αλατοζύμη και κανέλα.

 Τα κρέμασα στο δέντρο μαζί με όλα τα χειροποίητα στολίδια που έχω φτιάξει φέτος και το αποτέλεσμα είναι φανταστικό! Μη ξεχάσετε να δείτε τα στολίδια από φέτες πορτοκαλιού και όλην την διαδικασία αποξήρανσης των φρούτων για να φτιάξετε κι εσείς στολίδια που ξεχωρίζουν!
Στολίδια με ζύμη αλατιού και κανέλας.

 Φυσικό ήταν καθώς έφτιαχνα αυτήν την ζύμη να μπω στην διαδικασία σύγκρισης με την προηγούμενη ζύμη της σόδας, όμως δεν γίνεται να συγκρίνεις αυτές τις δύο ζύμες γιατί η καθεμία είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη.
Η μία είναι κατάλευκη, λίγο ευαίσθητη και θέλει τον χρόνο της για να στεγνώσουν τα στολίδια με φυσικό τρόπο, όχι στον φούρνο. Μπορεί να σου πάρει μέχρι και δύο μέρες για να σκληρύνουν αλλά αυτή αναμονή αξίζει πραγματικά.
Η άλλη είναι πολύ εύκολη ζύμη, δεν κάνει εύκολα ρωγμές, έχει φανταστικό άρωμα και μας αρέσει αυτές τις μέρες το σπίτι να μυρίζει χριστουγεννιάτικα αρώματα! Θέλει κάποιες ώρες για να ψηθούν όμως αυτό δεν πειράζει γιατί αμέσως μετά, την ίδια μέρα, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε και να τα κάνουμε στολίδια για το δέντρο μας.
Η καλύτερη ζύμη αλατιού με κανέλα για στολίδια.

 Για να μην προβληματίζεστε λοιπόν ποια από τις δύο να φτιάξετε, η λύση είναι μία! Φτιάξτε και τις δύο και δεν θα χάσετε! Ξεκινήστε όμως πρώτα από την ζύμη της σόδας και κορν φλάουρ που θέλει τον χρόνο της για να στεγνώσει χωρίς φούρνο και συνεχίστε με την αρωματική αλατοζύμη.
Θα περάσετε με τα παιδιά σας ατελείωτες ώρες δημιουργικής απασχόλησης και θα το ευχαριστηθούν πάρα πολύ, αυτό είναι βέβαιο!

Θα χαρώ πολύ να δω τα στολίδια σας, είτε με την μία ζύμη είτε με την άλλη και θα χαρώ επίσης πολύ να σας συμβουλέψω για οποιαδήποτε απορία σας! Μπορείτε να με βρείτε στην σελίδα μου στο Facebook.

Καλή συνέχεια στις χριστουγεννιάτικες δημιουργίες σας! Θα τα ξαναπούμε σύντομα. Σας φιλώ ♥




4 σχόλια

  1. Πόσο θα μοσχοβολάει το δεντρο σας φετος!!!
    Εχω στολίδια απο αλατοζύμη χροοονια πριν φτιαγμένα! Δεν παθαίνουν τίποτα.
    Στη ζυμη με τη σόδα δοκιμασα να βαλω βανιλίνη για άρωμα και βγηκε ένα ωραιο σοκολατί χρώμα! Δε θυμάμαι αν στο χω ξαναπει.Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι από τα ωραιότερα στολίδια που έχω δει... τέλεια για ρουστικ διακόσμηση. Μπράβο Λαμπρινή μου γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή