Φοιτητικό σπίτι και λίστα με όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Φοιτητικό σπίτι: Λίστα με όλα τα απαραίτητα, οδηγίες, συμβουλές, ιδέες και λύσεις για την διακόσμηση και επίπλωση του.

Ξεκίνησα να γράφω μια χρήσιμη ανάρτηση για γονείς και φοιτητές με έναν οδηγό για οικονομικές λύσεις και ιδέες για το φοιτητικό σπίτι καθώς φέτος θα φύγει και το δεύτερο κορίτσι μου για σπουδές και έχω την απόλυτη εμπειρία πάνω σε αυτό το θέμα.
Γράφω τις πρώτες σειρές και συνειδητοποιώ ότι πριν από 10 χρόνια ξεκίνησα το blog μου για να σας δείχνω τα κοριτσίστικα παιδικά δωμάτια τους, βαμμένα και ντυμένα σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ, με πολύχρωμες πεταλούδες...
Πέρασαν τα χρόνια σαν νερό και τότε ούτε που το φανταζόμουν ότι θα είμαι ακόμα εδώ, να σας μιλάω για το φοιτητικό πλέον σπίτι τους...

Σας καταλαβαίνω απόλυτα μαμά και μπαμπά που αναζητάτε ιδέες και λύσεις για το φοιτητικό σπίτι του παιδιού σας, μα ακόμα περισσότερο νιώθω την συναισθηματική σας φόρτιση, νιώθω την αγωνία και τους προβληματισμούς σας και ξέρω ακριβώς πως νιώθετε που το παιδί σας θα ανοίξει τα φτερά του για να πετάξει μακριά, να γίνει ανεξάρτητος ακαδημαϊκός πολίτης πλέον.

Όμως συγχαρητήρια γιατί τα κατάφερε! Μάθατε σε ποια σχολή έχει περάσει και που θα ζήσει τα πιο υπέροχα χρόνια της ζωής του! Για να σας διευκολύνω και να φύγει από πάνω σας το άγχος της οργάνωσης ενός φοιτητικού σπιτιού, σας έχω ετοιμάσει μέσα από την δική εμπειρία έναν οδηγό για τα πιο απαραίτητα πράγματα που θα του χρειαστούν καθώς και πολλές οδηγίες και συμβουλές που θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

ti-xreiazetai-ena-foititiko-spiti-sumvoules-kai-organosi

Ας ξεκινήσουμε από τα πιο βασικά:

Εύρεση του φοιτητικού σπιτιού

Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης και πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή. Θα σας πρότεινα αμέσως μόλις βγουν τα αποτελέσματα των βάσεων να κατευθυνθείτε στην πόλη όπου πέρασε το παιδί γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη. Θα σας βοηθήσει αρκετά ένα μεσιτικό γραφείο (το οποίο βέβαια θα ζητήσει την προμήθειά του, μόνο αν βρείτε σπίτι μέσα από αυτό) όμως μπορείτε και μόνοι σας να το κάνετε αυτό ψάχνοντας στις αγγελίες των τοπικών εφημερίδων ή στο site του πανεπιστημίου γιατί πολλοί ιδιοκτήτες ενημερώνουν εκεί για τα ενοικιαζόμενα σπίτια τους.
Θα σας συμβούλευα να βρείτε σπίτι στο κέντρο της πόλης ή όσο το δυνατόν κοντύτερα σε αυτό ώστε το παιδί να μπορεί να μετακινείται με τα πόδια για τις βόλτες ή τα ψώνια του. Τα ενοίκια συνήθως είναι λίγο πιο ακριβά στο κέντρο της πόλης όμως είναι για το παιδί μεγάλη διευκόλυνση (και οικονομία) όταν βγει για διασκέδαση και δεν θα χρειαστεί να πάρει λεωφορείο ή ταξί για να γυρίσει σπίτι του.
Να κάνετε έναν καλό υπολογισμό των μηνιαίων εξόδων του γιατί εκτός από το ενοίκιο πρέπει να έχετε στο μυαλό σας και την θέρμανση, τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, του ΟΤΕ, του νερού και των κοινόχρηστων αν πρόκειται για πολυκατοικία.
Κλείνοντας το σπίτι, θα σας ζητηθούν να προπληρώσετε δύο ενοίκια κι εσείς τότε πρέπει να κάνετε την μεταφορά του ρεύματος στο όνομά σας αλλά να καλέσετε και τον ΟΤΕ για να συνδέσει το ίντερνετ στο σπίτι.
Μην ξεχάσετε να αλλάξετε την κλειδαριά του σπιτιού σε μία μεγαλύτερης ασφαλείας.

Η επίπλωση του φοιτητικού σπιτιού

Αν το σπίτι που νοικιάσατε δεν είναι επιπλωμένο, θα πρέπει να το κάνετε εσείς αυτό με τον πιο οικονομικό τρόπο. Πριν τρέξετε να αγοράσετε τα έπιπλα που θα χρειαστείτε, αναζητήστε κάποια από αυτά από τους δικούς σας ανθρώπους. Ίσως να υπάρχει ένα κρεβάτι ή ένα τραπέζι που δεν το χρειάζονται.
Όπως κι αν έχει, τα έπιπλα που θα χρειαστείτε είναι:
  • Κρεβάτι: προτιμήστε ημίδιπλο ή διπλό (αν υπάρχει χώρος)
  • Καναπές: καλύτερα να ανοίγει και να γίνεται κρεβάτι
  • Τραπέζι και μέχρι 4 καρέκλες είναι αρκετές
  • Γραφείο και καρέκλα γραφείου
  • Μικρό τραπεζάκι (υπάρχουν οικονομικά και με αποθηκευτικό χώρο)
  • Ράφια ή βιβλιοθήκη
  • Έπιπλο με συρτάρια (αν δεν υπάρχει μεγάλη ντουλάπα)
Μπορείτε αντί για μεμονωμένα έπιπλα να αναζητήσετε φοιτητικά πακέτα επίπλων και να διαλέξετε αυτό που έχετε ανάγκη.
organosi-kai-sumvoules-gia-to-foititiko-spiti
idees-kai-luseis-gia-na-ftiakseis-to-foititiko-spiti-sou
oikonomikes-luseis-kai-diakosmisi-tou-foititikou-spitiou

Οι ηλεκτρικές συσκευές που χρειάζεται το φοιτητικό σπίτι

Μπορείτε κι εδώ να κάνετε αναζήτηση για φοιτητικά πακέτα ηλεκτρικών συσκευών, θα σας πω όμως ποια είναι τα απαραίτητα:
  • Ηλεκτρική κουζίνα ή φουρνάκι-κουζινάκι
  • Ψυγείο
  • Πλυντήριο
  • Τηλεόραση (όχι και τόσο απαραίτητο αφού θα έχει οπωσδήποτε μαζί του το laptop του)
  • Τοστιέρα
  • Ηλεκτρικό σίδερο
  • Εκτυπωτής
foititiko-spiti-lista-kai-odigies-me-ola-ta-aparaitita
foititiko-spiti-lista-me-ola-ta-aparaithta

Λευκά είδη για το φοιτητικό σπίτι

  • 3 ή 4 σετ πετσέτες μπάνιου και προσώπου και μερικές πετσέτες κουζίνας
  • 3 ή 4 σετ σεντόνια και μαξιλαροθήκες ή μόνο κατωσέντονα
  • 2 ή 3 παπλωματοθήκες (για να διατηρείται καθαρό το πάπλωμα που δεν πρόκειται ποτέ να πλύνει το παιδί!)
  • 1 πάπλωμα και 2-3 κουβέρτες
  • Κουρτίνες: αγοράστε έτοιμες κουρτίνες με κρίκους και αποφύγετε να τις κοντύνετε. Ίσως αργότερα να αλλάξετε σπίτι και αυτές οι κουρτίνες να πάνε χαμένες.
  • Χαλί για το καθιστικό και διαδρόμους (ανάλογα τους χώρους του σπιτιού)
  • Χαλάκι για το μπάνιο

Κουζινικά για το φοιτητικό σπίτι

  • Πιατικά-ποτήρια-μαχαιροπίρουνα: από μια εξάδα είναι υπέρ αρκετά
  • 1 μεγάλη κατσαρόλα και 1 μικρή
  • 1 τηγάνι
  • 1 ταψί
  • Μπρίκι και σουρωτήρι
  • Στραγγιστήρι πιάτων
  • Βαζάκια για τον καφέ και την ζάχαρη

Η διακόσμηση του φοιτητικού σπιτιού

Ήδη από όλα όσα προανέφερα η διακόσμηση του σπιτιού θα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται. Πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας καλό είναι να έχετε στο μυαλό σας τους χρωματικούς συνδυασμούς και το στυλ που θέλετε να έχει το φοιτητικό σας σπίτι.
Τα λευκά είδη όπως οι κουρτίνες, το χαλί ή οι παπλωματοθήκες (αν πρόκειται για στούντιο που είναι ενιαίος ο χώρος) θα συμβάλουν στην χρωματική παλέτα της διακόσμησης.
Φτηνές κορνίζες, πόστερ, ένα μεγάλο ρολόι ή ένας ολόσωμος καθρέφτης μπορούν να ομορφύνουν τους τοίχους του σπιτιού και δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω.
Οικονομικά ράφια που μπορούν να γίνουν και βιβλιοθήκη για τα βιβλία του παιδιού, ένα φωτιστικό δαπέδου, πουφ ή μεγάλες μαξιλάρες για το πάτωμα είναι ακόμα μερικά αντικείμενα που μπορεί να σας αρέσουν για τον χώρο σας.
Κουτιά σε διάφορα μεγέθη, χάρτινα ή ψάθινα, δεν θα διακοσμήσουν μόνο τον χώρο σας αλλά είναι και πολύ πρακτικά για την οργάνωση του φοιτητικού σπιτιού.
Αποφύγετε γλάστρες με αληθινά φυτά. Το μόνο σίγουρο είναι να τα βρείτε...ρίγανη όταν επισκεφτείτε το καμάρι σας!

Μερικές ακόμα χρήσιμες συμβουλές για το φοιτητικό σπίτι

  1. Όπως σας είπα και παραπάνω, πριν αγοράσετε καινούρια έπιπλα, δείτε τι μπορεί να έχετε εσείς περισσευούμενο. Πχ. ένα παλιό κρεβάτι που το έχετε στην αποθήκη, μπορείτε να το βάψετε και να γίνει σαν καινούριο.
  2. Σιδερώστρα μην ξοδευτείτε ν' αγοράσετε. Δεν θα σιδερώσει ποτέ σε αυτήν παρά μόνο ένα ένα τα ρούχα όταν θα χρειαστεί να τα φορέσει και αυτό θα γίνει πάνω στο κρεβάτι! Μην ξεχάσετε όμως ν΄ αγοράσετε απλώστρα και καλάθι για τ΄ άπλυτα.
  3. Πολλά ενοικιαζόμενα σπίτια δεν έχουν ούτε κουρτινόξυλα. Στα μεγάλα καταστήματα θα βρείτε πάρα πολύ φτηνές μεταλλικές βέργες που κάνουν τέλεια την δουλειά τους.
  4. Φτιάξτε από το σπίτι σας ένα μικρό κουτάκι με 1-2 βελόνες, 1 ψαλίδι και λίγες κλωστές και δώστε το στο παιδί σας με την ελπίδα να μην πετάξει την μπλούζα που έκανε μια μικρή τρυπούλα!
  5. Φτιάξτε ένα μικρό φαρμακείο με λίγα πράγματα έκτακτης ανάγκης όπως οινόπνευμα, παυσίπονα και μια κρέμα για τα καψίματα. Μπορεί τώρα που θα μείνει μόνο του να δοκιμάσει τις μαγειρικές του ικανότητες!
  6. Κάντε έρευνα πριν ξεκινήσετε τις αγορές σας. Στα μεγάλα καταστήματα Ikea, jumbo, praktiker, vicko, θα βρείτε τα πάντα σε πολύ οικονομικές τιμές. Επίσης εταιρείες επίπλων και ηλεκτρικών ειδών κάνουν πάντα προσφορές με οικονομικά πακέτα για φοιτητές.
Κλείνοντας αυτήν την ανάρτηση για γονείς και φοιτητές και παρόλο που την ετοιμάζω δύο μέρες και είναι αρκετά μεγάλη για να σας φανεί όσο πιο χρήσιμη γίνεται, θέλω να πω δυο λόγια ακόμα...

Εσύ μαμά ή μπαμπά που το παιδί σου φεύγει τώρα πια και μπορεί στο μέλλον να έρχεται στο πατρικό του σαν "επισκέπτης" να ξέρεις ότι όσα σπίτια κι αν αλλάξει, μια θα είναι για πάντα η φωλιά του. Στην αρχή η νέα του ζωή θα του φανεί δύσκολη γιατί θα είναι μόνο του σε μια νέα πόλη, σ 'ένα καινούριο περιβάλλον. Να είστε σίγουροι ότι αυτό κρατάει πολύ λίγο! Αυτή η ανεξαρτησία θα το κάνει να ωριμάσει και να γίνει πιο υπεύθυνο.
Το σπίτι θα αδειάσει κατά ένα μέλος και στην αρχή είναι πολύ δύσκολο αυτό για εμάς τους γονείς, όμως θα ξέρουμε ότι έχουμε κάνει ότι μπορούμε για να διευκολύνουμε την νέα του ζωή και το κυριότερο απ΄ όλα, θα ξέρουμε ότι είναι ευτυχισμένο ακολουθώντας τα όνειρά του. Αυτό δεν θέλουμε όλοι οι γονείς για τα παιδιά μας? ♥

Κι εσύ φοιτητή, έλα να σου πω κι εσένα δύο λόγια για να κλείσω!
Ζήσε την πιο υπέροχη περίοδο της ζωής σου όπως της αξίζει!
Να είσαι συνειδητοποιημένος και προσεκτικός ειδικά στην αρχή της νέας σου πραγματικότητας. Μετά θα εγκλιματιστείς απόλυτα και θα βάλεις στην ζωή σου τους ανθρώπους που θέλεις για παρέα σου.
Προσπάθησε να περνάς όσο πιο όμορφα μπορείς αλλά και να μην μένεις πίσω στην σχολή σου. Τα μαθήματα που δεν θα περάσεις θα σε ακολουθούν σε όλη τη φοιτητική ζωή σου και δεν το θέλεις αυτό!
Και κάτι τελευταίο αγαπητό φοιτητάκι!
Τώρα που θα φύγεις από το πατρικό σου και θα πας στο δικό σου σπίτι, δεν σημαίνει ότι θα είσαι και μόνος σου στον κόσμο τούτο, ε? Έχεις αφήσει πίσω σου την οικογένεια σου που αγωνιά για σένα.
Έτσι λοιπόν καλό μου παιδί, όταν δεις το τηλέφωνο να χτυπάει και να γράφει μαμά, να απαντάς.
Ένα "είμαι καλά" αρκεί! Το υπόσχεσαι? ♥♥
Σου εύχομαι μια λαμπρή φοιτητική ζωή και καλές σπουδές!

1 σχόλιο